fbpx

Umro je veliki glumac Zvonimir Zoričić

Glumište potreseno…

Zvonimir Zoričić– Svima nam je jako teško. Prije sat vremena prijatelji su mi javili da je umro moj kolega i veliki prijatelj Zvonimir Zoričić. Bili smo prijatelji i kolege. Zaista je bio veliki glumac, jako mi je teško  – potreseno nam je rekao Ivica Zadro. Redateljica Snježana Banović također je beskrajno tužna.
– Teško nam je svima. Bio je veliki kolega i divan prijatelj. Izuzetno topli čovjek. Uvijek drugačiji. Ovo je veliki gubitak za sve nas – kroz suze je kazala Snježana. Glumac je preminuo noćas u 67. godini života.

Zvonimir Zoričić rođen je 31. listopada 1948. godine u Zagrebu. Studirao je fiziku na PMF-u od 1967. do 1969. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirao je glumu 1973. i iste je godine postao član ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Odlukom Ministarstva kulture RH Zvonimir Zoričić 2011. godine dobio je status nacionalnog prvaka.

Nagrade

Nagrada Zlatni smijeh za tekst Tatarski biftek u izvedbi prvaka Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, 1994.;
Nagrada Mila Dimitrijević za ulogu Krajcernjakam Samsona Silića Boljšova u predstavi Svoji smo, dogovorit ćemo se Aleksandra N. Ostrovskog, 1995.;
Nagrada za najboljeg glumca na Trećem festivalu glumca u Vinkovcima za ulogu Profesora u Oleani Davida Mameta, 1996.;
Nagrada za najbolju monodramu na Četvrtom festivalu glumca u Vinkovcima za Dobitnu kombinaciju, 1996.;
Nagrada Vladimir Nazor za ulogu Fillippa u predstavi Trilogija o ljetovanju Carla Goldonija u izvedbi Drame HNK iz Zagreba, 2004.;
Nagrada Ivo Serdar za ulogu Franceka u predstavi Mire Gavrana Vozači za sva vremena ili Hercegovci za volanom u izvedbi Glumačke družine Histrion, 2005.

Foto: HNK u Zagrebu