fbpx

Ususret premijeri: Žena s jezera

HNK…

Premijera Žene s jezera održat će se 12.travnja

Žena s jezeraUoči premijerne izvedbe opere Žena s jezera Gioacchina Rossinija u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu, u nedjelju 7.travnja održao se pred brojnom publikom tradicionalni program Ususret premijeri na kojoj su govorili intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč, redatelj Žene s jezera Max Emanuel Cenčić i dirigent George Petrou.
Uzbuđenje je veliko jer od 1819. godine kada je djelo praizvedeno pa sve do danas, ovu operu zagrebačka publika nikada nije vidjela, na samom početka programa rekla je intendantica Dubravka Vrgoč te pozvala sve da pogledaju izvedbe ove iznimne opere spektakularne scenografije.
Žena s jezeraProgram Ususret premijeri otvorila je Nian Wang izvedbom arije Elene iz II.slike 1. čina, uslijedio je duet Elene i Uberta iz VI. slike 1. čina – u izvedbi Nian Wang i Györgyja Hanczara a program je zaključio Antoni Garés arijom Rodriga iz IX. slike 1. čina.
Naš istaknuti kontratenor svjetske slave i redatelj opere, Max Emanuel Cenčić koji tumači i ulogu Malcolma, istaknuo je da je Žena s jezeracijelu priču postavio iz psihoanalitičkog kuta te objasnio da je na sceni stvorio jedan san, priču u frakturama s hipnotičkom scenografijom.
Priča nema velikih dramskih momenata, muzika je predivna a na sceni sam pokušao stvoriti jednu sanjarsku svijest, visokostiliziranu idealističku priču koja ne postoji u realnosti, ispričao je Cenčić.
Dirigent George Petrou objasnio je kako je uloga Malcolma, koju tumači Cenčić, posebna jer je Rossini u svojoj karijeri napisao samo jedan muški lik za kastrata. Naime takve uloge pjevale su žene, odnosno Rossini ih je pisao za mezzosopran a ovo je prvi puta da ulogu Malcolma pjeva kontratenor.
U predstavi će nastupiti Nian Wang, Max Emanuel Cenčić, György Hanczar, Antonio Garés, Dalibor Hanzalek, Iva Krušić, Sonja Runje, Ivo Gamulin, Božimir Lovrić, Nikša Radovanović te orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.
Uprizorenje Žene s jezera koprodukcijski je projekt Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Opere iz Lausanne, a predstava će u izvedbi zagrebačkog opernog ansambla gostovati 24. svibnja 2019. na prestižnome glazbenom festivalu Maifestspiele u Wiesbadenu gdje je Hrvatsko narodno kazalište posljednji put gostovalo 1966. godine.
Premijera Žene s jezera održat će se 12.travnja.

Foto: Press – Luka Dubroja