fbpx

Zagreb domaćin Eurovizije mladih glazbenika

Zagreb…

HRT 2020. domaćin 20. Eurovizije mladih glazbenika u Zagrebu

Eurovizije mladih glazbenikaHrvatska radiotelevizija (HRT) u suradnji s European Broadcasting Union (EBU) bit će domaćin 20. Eurovizije mladih glazbenika (Eurovision Young Musicians) koja će se održati u Zagrebu 21. lipnja 2020. godine, najavljeno je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije HRT-a, EBU-a, Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba, partnerima u projektu.
Uvodnu riječ održao je Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, koji je rekao kako je hrvatskom javnom servisu iznimna čast po prvi puta u povijesti organizirati natjecanje i biti domaćin „Eurovizije mladih glazbenika” i to u 20. jubilarnom izdanju.
– Prvenstveno ovdje zahvaljujem EBU-u koji nam je ukazao čast i povjerenje, a zahvaljujemo i našim partnerima na projektu, Ministarstvu kulture RH i Gradu Zagrebu – istaknuo je Glavni ravnatelj.
Natjecanje se održava svake dvije godine, te se obično odvija u dvije etape. Oba kruga i polufinale iz Muzičke akademije te finale s Trga kralja Tomislava HRT će prenositi u Hrvatsku ali i cijelu Europu.
Eurovizije mladih glazbenika– To je za nas izazov, izazov koji prihvaćamo s punim pouzdanjem u svoje kreativne i tehničke snage i sigurni smo da ćemo ga s uspjehom ostvariti – rekao je glavni ravnatelj, dodajući kako 2020. Republika Hrvatska ujedno predsjedava i Europskom unijom, a Rijeka je europska prijestolnica kulture te kako će HRT, sa svakoga od tih događaja koji promoviraju javne vrijednosti na najbolji mogući način prenijeti sliku i ton kao i atmosferu.
Rukovoditeljica HRT-ove Radne jedinice Glazba Ivana Kocelj rekla je kako su pripreme već u tijeku, te kako HRT već sada ozbiljno radi na projektu te oformljuje i tim za njegovu provedbu.
Jon Ola Sand, rukovoditelj Odjela prijenosa uživo EBU-a pod kojim se nalazi ‘Eurovizija mladih glazbenika’ izrazio je zadovoljstvo suradnjom s HRT-om dodajući kako vjeruje da će projekt biti izveden na profesionalan način.
– Uvjeren sam da je natjecanje u sigurnim rukama s profesionalcima s HRT-a i iz Grada Zagreba, a vjerujem kako će se s vremenom uključiti i ostali dionici iz svijeta glazbe – rekao je Sand.
Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture RH Nine Obuljen Koržinek i njezina izaslanica rekla je kako je riječ o odličnom projektu u kontekstu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije tijekom prvih šest mjeseci 2020. godine.
– Hrvatski mladi glazbenici imat će se prilike predstaviti na jednom inovativnom i propulzivnom nivou – rekla je, dodajući kako ovaj događaj smješta i hrvatsku kulturu i umjetnost u ravnopravan događaj s europskim.
Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i njegova izaslanica istaknula je dobru suradnju između HRT-a i Grada Zagreba, izrazivši zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu Eurovizije mladih glazbenika.
– Ovime promoviramo ne samo zagrebački već i hrvatski kulturni proizvod u europskim okvirima – rekla je.
Veliko finale na Svjetski dan glazbe iduće godine, okupit će talentirane mlade glazbenike iz svih krajeva Europe, u dobi od 12 do 21 godine, a među dosadašnjim pobjednicima bili su svjetski poznati violinist Julian Rachlin, violončelistica Natalie Clein te Eivind Holtsmark Ringstad (viola), a najbolji hrvatski plasman – 2. nagradu ostvarila je Monika Leskovar 1998. godine.

Foto: Press