fbpx

Žar ptica započinje sezonu u posebnim korona uvjetima

Zagreb…

Žar pticaŠto ćemo ( i kako) gledati u Žar ptici ove jeseni?
S obzirom na nemogućnost organiziranih predstava za škole i vrtiće u Žar ptici povećat će se broj matineja za građanstvo, a neki naslovi i sadržaji bit će dostupni online
Kako će izgledati kazališna sezona 2020./2021. u GK Žar ptica?
Ovo je ujedno i početak drugog ravnateljskog mandata Drage Utješanovića, koji će kako sada izgleda, biti daleko izazovniji i drugačiji nego prethodni, ponajviše uvjetovan novim uputama koje je pred početak školske godine donijelo Ministarstvo za obrazovanje i znanost. Naime, nove preporuke upućene vrtićima i školama, vezano za sprječavanje i suzbijanje COVIDA-19, onemogućuju organizirani posjet djece kazalištima, kao što ne dozvoljavaju ni dolazak kazališnih predstava u njihov prostor. Ovim se doista dovodi u pitanje rad dječjih kazališta s obzirom na to da organizirani posjeti čine većinu publike, u GK Žar ptica preko devedeset posto djece dolazi organiziranim putem. U očekivanju službenog naputka Grada Zagreba, osnivača svih gradskih kazališta, Žar ptica će započeti s matinejama za građanstvo, sukladno propisanim epidemiološkim mjerama. Prva matineja bit će besplatna predstava Durica – Male ljubavi, u nedjelju 6. rujna u 11 sati, a namijenjena je za dobrodošlicu svim novopečenim prvoškolcima u Žar pticu. Poznati strip Ivice Bednjanca, na scenu je prema dramaturškom predlošku Dunje Fajdić, koja istovremeno nosi i glavnu ulogu, režirala Renata Carola Gatica.
Žar pticaPriča o Durici, Bibiju i Leli, o velikom prijateljstvu malih ljudi, koji su upravo krenuli u prvi razred, moći će gledati ograničeni broj gledatelja, maksimalno pedeset, zbog poštivanja obveznog razmaka i novog rasporeda sjedenja.
23. rujna održat će se odgođena premijera predstave Malac Komalac, o neobičnom komarcu Zorana Pongrašića koji ne zna reći slovo “r”, u režiji Lawrencea Kiirua.
Istovremeno se započinje s radom na novoj predstavi Hoću – neću, Vesne Kosec Torjanac i u režiji Dubravka Torjanca. Riječ je o scenskoj igri u kojoj se koriste motivi narodne priče Pošla koka u dućan, premijera se očekuje krajem listopada.
Želeći se što više otvoriti djeci i omogućiti da im i u vrijeme “korona školske jeseni” kazalište bude dostupno, od listopada ćemo povećati broj matineja, a za neke predstave omogućit ćemo online pristup na zahtjev.
U Žar ptici se intenzivno razmišlja i o novim mogućnostima prisutnosti kazališta u školama, kao nadopuna njihovom nastavnom programu, jer – što je dječje kazalište bez djece i smijemo li djeci i u vrijeme krize uskratiti mogućnost zabave, čarolije i komunikacije s umjetnošću, koju kazalište nudi?

Foto: Press – Žar ptica