Ne propustite: Alan Ford i Tri zime u Puli
By redakcija On 10 svi., 2017 At 02:31 PM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Gostovanja…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Ivica BuljanNa programu u INK GK Pula, 13. svibnja i 20. svibnja 2017. godine, na programu su gostovanja predstava ‘Tri zime’ iz produkcije HNK u Zagrebu te predstava ‘Alan Ford’ – predstava nastala u koprodukciji Gledališča Koper, Slovenija i Kamernog teatra 55, Sarajevo, Bosna i Hercegovina.
TRI ZIME:
AUTOR: Tena Štivičić
REDATELJ: Ivica Buljan
IGRAJU: Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Franjo Kuhar, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk, Alma Prica, Slavko Juraga
Tri zimeU zimi 1945. godine majka i kći s mužem i tek rođenom djevojčicom po partijskome ključu useljavaju u vilu endehaškoga emigranta. Kuća je naizgled prazna, ali ipak krije jednu preostalu stanarku i majčinu staru poznanicu. U zimi 1990. godine obitelj Kos okuplja se u istoj kući na karminama. Vrijeme je uoči Domovinskoga rata, nova država je još u povojima. Nekadašnje podjele i stare polemike ponovno izlaze na površinu, dok s novim naraštajima izviru nova pitanja. U zimi 2011. godine u kući se priprema vjenčanje i obitelj Kos je ponovno na okupu. U osvit ulaska u Tena Štivičić, Douglas HenshallEuropsku uniju zatvaraju se neka obiteljska poglavlja i prekidaju duge šutnje dok novi moćnici vođeni samo ideologijom kapitala kroje sudbinu kuće u kojoj se i dalje talože godine i sjećanja…
Tena Štivičić je hrabro predstavila prijelomne trenutke svoje osobne i hrvatske povijesti. Drama je s velikim uspjehom praizvedena u Londonu, u New Yorku je osvojila uglednu nagradu Susan Smith Blackburn Prize, dok je izvedbom u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu u režiji Ivice Buljana, doživjela nepodijeljeno oduševljenje, postavši pravim hitom.

ALAN FORD:
AUTOR: Predrag Lucić
REDATELJ: Kokan Mladenović
Alan FordIGRAJU: Aleš Valič, Armin Omerović, Davor Golubović, Rok Matek, Mirsad Tuka, Gorazd Žilavec, Igor Štamulak, Anđela Kusić, Elma Jugović
Godine 1969. u Italiji je objelodanjen prvi broj stripa Alan Ford koji je sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća u izvrsnom prijevodu i prilagodbi Nenada Brixyja postao iznimno omiljen u nekadašnjoj Jugoslaviji. Popularnost stripa ne može se pripisati samo neobičnim, crnohumornim i sarkastičnim zgodama glavnih likova u Grupi TNT koja djelujući iz baze, iz zapuštene njujorške cvjećarne, spašava svijet od zločinaca, nego i njegovoj osebujnoj kritici svakoga korumpiranog totalitarnoga i autoritativnoga birokratskog sustava bez obzira na njegov predznak.
Najnovija kazališna predstava iz pera splitskoga novinara i književnika Predraga Lucića (1964.) junake stripa smješta u Kopar i Žusternu, gdje skupina pokušava voditi trgovinu bodljikave žice koja ih dovodi do idrijskoga rudnika, trgovine s imigrantima i europske trojke. Aktualno uprizorenje zasigurno jamči satiričan odnos prema svijetu koji nas okružuje.
Beogradski redatelj Kokan Mladenović susreće se s junacima iz stripa Alana Forda po drugi put. Možda zbog toga što u Alanu Fordu prepoznaje standardnu renesansnu commediu dell’arte, a u likovima stripa tipične karaktere commedie dell’arte. Zasigurno je riječ o satiričnoj i vrlo aktualnoj predstavi, u kojoj se njezini junaci ne nalaze u New Yorku, nego u Kopru.

subota, 13. svibnja u 19 sati TRI ZIME iz produkcije HNK u Zagrebu
subota, 20. svibnja u 20 sati ALAN FORD

Foto: Press, Scena.hr

comment closed