fbpx

Antisezona 21 – White box sessions u MSU

Antisezona 21 u MSU

ANTISEZONA je kontinuirani program koji u MSU dovodi aktualna strujanja na hrvatskoj i međunarodnoj suvremenoj plesnoj sceni. Suradnički ga vode plesne umjetnice Silvia Marchig, Sonja Pregrad i Iva Nerina Sibila u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Antisezona

– U dvije godine rada, tijekom 2019. i 2020. realizirali smo niz programa kao što su premijere plesnih predstava, reprize, inovativni i hibridni formati Bliski susreti plesne vrste, I kiborzi plešu u MSU, Hangover sesije te ANTISEZONA online + live kao odgovor na obustavu okupljanja, a time i krizu živih izvedbi nastavno na pandemijske okolnosti. Ovakvim radom, koji spaja umjetničku i kuratorsku praksu, uspostavili smo ANTISEZONU kao novo žarište suvremenog plesa i suvremenih izvedbenih praksi u Zagrebu te se pozicionirale na međunarodnoj sceni kroz aktivno umrežavanje. Specifičnost našeg pristupa je ples kao kontekstualno osjetljiva, intermedijalna, inkluzivna, eksperimentalna i suradnička umjetnost, s posebnom pažnjom na komunikaciju (uživo i online) s publikom kroz razgovorne i interaktivne sadržaje – poručuju organizatori.

– Prvi ovogodišnji blok pod nazivom WHITE BOX SESSIONS zatiče nas bez naše stalne scene, dvorane Gorgona te s izazovom otvaranja novih umjetničkih i komunikacijskih rješenja. Izmještanje iz crne kazališne kutije događa se kao jedino moguće rješenje za nastavak programa s obzirom na to da je dvorana Gorgona koja je inicijalni dom ANTISEZONE pogođena potresom. ANTISEZONU smo i do sada programirale odgovarajući na nepredvidivost vremena u kojem kao umjetnici_e kreiramo plesne, koreografske i izvedbene radove, tako su tranziti u digitalni, tekstualni i diskurzivni medij dio naše prakse. U travnju 2021. stoga postavljamo sve programe na 1. kat stalnog postava, u prostranu bjelinu muzeja, u interakciju s ehom volumena zgrade, iz čega je proizašlo ime bloka WHITE BOX SESSIONS. Time nastavljamo našu već započetu interakciju s osnovnom funkcijom muzeja a to je susret suvremene (vizualne, kinetičke, konceptualne, filmske) umjetnosti i zainteresirane publike.

Program donosi dvije reprizne predstave: inkluzivne Krupne kadrove Silvije Marchig i Divert kolektiva te ekstravagantne Koliko kubnih centimetara smije zauzeti moje tijelo Sonje Pregrad i TRAS studija. Obje ove predstave u fokusu imaju žensko tijelo i pojavnost – na sceni, u pogledu i u javnom prostoru. Zatim, u MSU dovodimo umjetničku izvedbenu praksu OBED koju predstavljaju naši gosti Torvald Silver i Tehvan Ratsanik, a koja funkcionira kao istraživački susret ovo dvoje umjetnika, ali i kao izvedba za publiku. Tu je potpuno novi program – Lab izvedbenog pisanja (koji nastaje u sklopu projekta Devil’s Advocate Writing Txtformance) Nine Gojić i Martine Tomić na koji pozivamo sve koje zanima rad na tekstu kao proširenoj koreografskoj praksi, na pisanju kao izvedbi. Donosimo i naše stalne popratne programe – Hangover sesiju koju moderira gost iz Ljubljane, plesni umjetnik Dejan Srhoj i Bliske susrete plesne vrste u kojima se susreću svi izvođači ovog bloka.

Također, najavljujemo i pokretanje novog online prostora Antisezona.space i projekt OUTERFACE u kojem pratimo naše blokove i donosimo niz informativnih i inovativnih sadržaja osmišljenih kako bismo publici što dinamičnije približili naše umjetnike i umjetnice, predstave, teme, susrete i buduće projekte – zaključuju organizatori.

Foto: Press – Antisezona MSU