fbpx

Nova domaća dokumentarna serija Kolaži o laži

Od ove nedjelje na HRT-u Kolaži o laži

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od nedjelje, 25. srpnja 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 14.00 sati počinje s premijernim prikazivanjem domaće dokumentarne serije Kolaži o laži.

Kolazi o lazi

Većina ljudi misli da rijetko laže, ali statistika ne laže – prosječni građanin tijekom jednog sata prosječno izgovori pet puta neistinu. Dnevno nam se laže čak dvjestotinjak puta, što znači da svakih pet minuta u danu čujemo jednu neistinu. Svi lažemo, a oni koji tvrde suprotno mogli bi biti najveći lažljivci!

Međutim, što se dogodi kad se laž usavrši? Kad s privatne međuljudske, lokalne razine, prijeđe na onu globalnu. Kad laž, ohrabrena medijskim i tehnološkim razvojem i promjenama, uđe u sve pore naše svakodnevice?

Dok smo se mnogobrojnim knjigama i serijama pokušavali usavršiti u prepoznavanju tuđe laži u pokretima, gestama i mimici lica, laž je dobila novi dom. Ukorijenila se snažnije nego ikad u medijskom i tehnološkom okruženju u kojem živimo, nabacila novu masku, dobila stotinu oblika i postala apsolutno neuhvatljiva.

Pitanje koje već obilježava sadašnjost medija, a postat će ključno u budućnosti, jest kako razlikovati falsifikat od originala, kako razlikovati LAŽ od ISTINE, kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti.

Dokumentarna serija Kolaži o laži suočava nas upravo s tim pitanjem. Kroz šest epizoda: 1. Lažne vijesti, 2. Lažne snimke, 3. Dokumentarni film, 4. Oglašavanje, 5. Teorije zavjere i 6. Virtualni identiteti, serija se bavi širokom temom medijskih i tehnoloških laži. Kroz epizode demonstriramo mogućnosti suvremenih medija i tehnologije, a vidjet ćemo i eksperiment proveden u stvarnom svijetu.

Kolaži o laži

U prvoj epizodi HRT-ova novinarka Maja Sever i satiričar Borna Sor imaju zadatak istražiti tko stoji iza širenja lažnih vijesti o globalnoj pandemiji koronavirusa na primjeru “Festivala slobode”, manifestacije održane u rujnu 2020. godine, koja je nastojala usmjeriti šire mase na otpor prema poštivanju mjera nacionalnog stožera.

Foto: Press