fbpx

Brudetijada grada Paga 2014.!

Pag….

Brudetijada – Koliko kuhara, toliko brudeta

Pozdrav ljetu, BrudetijadaBrudet, brodet, brujet – ma kako ga nazivali i na koji ga način pripremali, jedno je sigurno; to je jelo koje budi sjećanja na more i brodice, bogatstvo podmorja i spretne ribarske ruke te punoću mirisa i okusa tradicionalne morske kuhinje. Već poznata brudetijada grada Paga ove će godine, pod nazivom More na stolu, 20. srpnja okupiti goste i natjecatelje na Branimirovoj obali s početkom u 19 sati.
Najmanje su tri vrste ribe potrebne za dobar brudet, a more koje zapljuskuje razvedene obale paškog otoka, zbog svoje je ekološke čistoće bogato raznovrsnom ribom koja jamči raznolikost i jedinstvenost okusa paškog brudeta. S pogledom na prekrasno osvijetljen most Katine, repliku mosta izgrađenog u 15. stoljeću po nacrtima poznatog mletačkog arhitekta Giambattiste Lodolija, i uz zvuke domaće glazbe, paška brudetijada pruža zaokružen gastronomski doživljaj.
Najbitnije obilježje brudeta, uz korištenje što više vrsta ribe, najčešće ugora, škarpine i grdobine, jednostavnost je njegove pripreme. Uz ribu, u loncu se kuhaju luk, češnjak, rajčica i začini te poneka mala kuharova tajna. Sastojci se slažu u slojeve, a jelo se ne miješa kako se delikatno riblje meso ne bi raspalo, već se samo s vremena na vrijeme protrese. Kao prilog najbolje je poslužiti palentu.
Na koji se sve način može pripremiti brudet i ima li i istine u izreci ‘Koliko kuhara, toliko brudeta’ pokazat će pet natjecateljskih ekipa ovogodišnje brudetijade. U 21 sat kuhanje će nastupom popratiti paška klapa Sol, a po završetku pripreme brudete će ocijeniti žiri te će delicije biti slobodne za degustaciju.
Ove će godine za posjetitelje brudetijade biti upriličeno i pokazno ribarenje na moru pod nazivom Mreže, sviće i ferali u organizaciji ŠRD Orada čiji su članovi višestruko nagrađivani natjecatelji hrvatskih, europskih i svjetskih natjecanja u sportskom ribolovu. Nakon podjele priznanja i proglašenja pobjednika brudetijade, manifestacija će se nastaviti glazbenim programom.
Sve detaljnije informacije o ovom i ostalim brojnim događanjima grada Paga možete potražiti na internetskim stranicama Turističke zajednice grada Paga www.tzgpag.hr

Foto: Press