Ivan Prtenjak: Arhitekture – Architectures!
Piše: redakcija On 29 lip., 2015 At 06:20 PM | Categorized As LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Dubrovnik…

Ivan PrtenjakPredavanje autora knjige ‘Arhitekture – Architectures‘, Ivana Prtenjaka održat će se u srijedu, 1. srpnja 2015. godine u 19,00 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.
U ovoj knjizi, arhitekt Ivan Prtenjak putem tekstova na hrvatskom i na francuskom jeziku, crteža i fotografija predstavlja i sagledava svoje vrlo gusto djelo, ostvarivano tijekom više od pola stoljeća (1959.-2014.). Ono se odvija između rodne Hrvatske, iz koje se širi u susjedne zemlje, Crnu Goru, Bosnu, Hercegovinu, i Belgije, zemlje udomiteljice, u kojoj istodobno radi od konca šezdesetih godina. Također je osmislio zdanja u Tunisu, Saudijskoj Arabiji, Jordanu, Francuskoj i Nizozemskoj.
Projekti pojedinačnog i kolektivnog stanovanja, sakralna zdanja, muzeji, javne zgrade, urbani kompleksi, obnove i restauracije, obrađeni su u dvanaest poglavlja koja omogućuju da se cjelina njegove produkcije sagleda kroz tematski pristup. Jedna od glavnih tema je odnos između ‘Starog i Novog’, odnosno odnos između povijesne baštine i suvremenog stvaranja koje je razvio u brojnim oblicima. Djelo sadrži dva uvodna eseja koja podastiru sintetski pristup djelu Ivana Prtenjaka. Onaj za Hrvatsku napisao je Tonko Maroević, povjesničar moderne hrvatske umjetnosi, pjesnik i akademik, a onaj za Belgiju povjesničar umjetnosti Eric Hennaut, specijalist za arhitekturu, koju Prtenjakovu karijeru smješta u kontekst belgijskih ostvarenja, vezujući ih također za mjesta koja su se istkala između dvaju kulturnih ozračja i nadahnula arhitektova promišljanja.
Prtenjak je realizirao najviše svojih djela u Dubrovniku i Bruxellesu. U svom će predavanju prezentirati genezu svojih projekata u Gradu i usporediti ih sa svojim ostvarenjima u europskoj prijestolnici. Knjiga je predstavljena, uz popratnu izložbu u Međunarodnom centru za urbanizam i arhitekturu (CIVA) u Bruxellesu, 3.6.2015. i u Muzeju za umjetnosti i obrt (MUO) u Zagrebu, 10.6.2015.
Radno vrijeme: svaki dan, osim ponedjeljka, od 09 – 20 h

Foto: Press

comment closed