fbpx

Stanje u 16 sati: U Hrvatskoj 128 zaraženih virusom Covid-19

Hrvatska…

covidNacionalni stožer Civilne zaštite obratio se medijima i javnosti u 16.00 sati s najnovijim informacijama o koronavirusu u Hrvatskoj.
– Imamo ukupno 128 pozitivnih osoba u Hrvatskoj. Odoljevalo se zbog dobrih mjera, ali ako će biti ovakvih kršenja povećavat će se broj oboljelih – rekla je Maja Grba Bujević.
Te dodala da je razočarana neodgovornim ponašanjem građana jer samo jutros u ljekarne Grada Zagreba ušlo je 18 ljudi koji su prekršili mjeru samoizolacije.
Napravljeno je više od 1604 testiranja, a više od 13.000 osoba je u samoizolaciji. Ukupno je oboljelo 11 liječnika. Prati se 799 kontakata, 84 osoba je u karanteni te 18 vozača. Prosječna dob zaražene osobe je 42.6 godina.
– Jutros smo imali jednu osobu na respiratoru, a sada imamo tri. Dugo se odolijevalo jer su mjere bile vrlo dobro osmišljene, međutim ne može se bez partnerstva s ljudima. Možemo donositi bilo kakve mjere te zabrane i uvijek će netko naći načina da krši mjere. Nije potrebno dovoditi za svakog pojedinog od nas policajca, koji će nas čuvati, nego je potrebno odgovorno se ponašati ako mislimo zadržati povoljnu situaciju koju smo cijelo ovo vrijeme imali, dok se u drugim zemljama epidemija širila – kazala Alemka Markotić.

covid

Od četvrtka u 0:01, na snagu je stupio čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Podsjećamo na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca: u zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, na otvorenom prostoru od 1 metar.
Zatvaraju se sve ne-esencijalne djelatnosti, sa svrhom da se, što je više moguće, zaštite osobe starije od 65 godina te kronično bolesni.
Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta.
Zato se ovim mjerama zatvaraju djelatnosti u kojima je više osoba u bliskom kontaktu te se zabranjuje okupljanje više od 5 osoba.

Izvor: HZJZ – koronavirus.hr
Foto: Pixabay