fbpx

Kristina Kolar ponovno na riječkoj sceni kao Maddalena

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Kristina KolarHNK Ivana pl. Zajca zaključuje opernu sezonu dvjema novim izvedbama najljepše i najdramatičnije verističke opere ‘Andrea Chenier‘ Umberta Giordana u četvrtak i subotu, 2. i 4. lipnja 2016. godine s početkom u 19,30 sati.
U lipanjskim izvedbama operne predstave pod dirigentskim vodstvom mladog maestra Matije Fortune, a u režiji Nenada Glavana, snage udružuju, nakon dugo vremena ponovno zajedno na riječkoj sceni, supružnici, prvaci riječke Opere Kristina i Robert Kolar. Dok će Robert Kolar po prvi put pjevati ulogu Carla Gerarda, prvakinja riječkog kazališta Kristina Kolar vratit će se ulozi Maddalene koju je pjevala i na premijeri, a nakon što je u međuvremenu gostovala na nekoliko europskih pozornica.
Prije riječke Maddalene, čeka je uzbudljivi izazov u Pragu, jednom od doista svjetskih kulturnih središta. Naime, u operu Nabucco koja je već 23 godine na repertoaru Praške državne opere, Kristina Kolar ‘uskače’ u četvrtak 26. svibnja 2016. pjevajući ulogu Abigaille. Dirigent je Hilary Griffiths, a operu je režirao Karel Němec (premijera 28. studenog 1993. godine). Ovu je ulogu do sada pjevala preko dvadeset puta u Rijeci, Freiburgu, Ljubljani…
Kristina KolarTražena Kristina Kolar niže gostovanja, a godina još nije ni na svojoj polovici – od početka 2016. bila je Aida u Poljskoj (Poznań), uz tenora Luisa Chapu te dirigenta Gabriela Chmuru. Tu je ulogu u tri godine pjevala preko trideset puta! U kazalištima u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Mariboru, Poznańu, Oderzu te na turneji po Japanu (Tokyo Orchard Hall, Nerima, Tokyo, Maebashi, Hachioji). Tijekom veljače pjevala je u SNG-u Ljubljana u Nabuccu (Abigaille) kada joj je partner na sceni bio suprug, Robert Kolar (Nabucco), a dirigirao je maestro Loris Voltolini. U ožujku je pjevala na Uskrsnom koncertu u Finskoj, Jyväskylä filharmonijom je dirigirao Ville Matvejeff, a izveden je Dvořákov Stabat Mater. U travnju je u HNK u Zagrebu pjevala Manon Lescaut, uz Renza Zuliana, dirigirao je Nikša Bareza. U Pečuhu je zatim pjevala koncertnu izvedbu Tosce, zajedno s Giorgiom Surianom, a dirigirao je maestro Tibor Bogányi u Kodály Központ Pécs.
Podsjetimo, riječka predstava „Andrea Chenier“ premijerno je izvedena u studenom 2015.
Kristina KolarRadnja opere, na libreto Luigija Illice, odigrava se u pozadini povijesnih događaja Francuske revolucije, s dramatičnim društvenim promjenama što ih je donijela. Kroz tu impozantnu kompoziciju slavne revolucije pratimo dirljivu romansu zanosne plemkinje Maddalene de Coigny i pjesnika Andrea Chéniera, grčko-francuskog imigranta rođenog u Istanbulu. Prizori njegove kobne ljubavi, u turbulentnim danima borbe za ideje pacifizma, jednakosti i bratstva, nasuprot teroru i diktaturi koja će uslijediti, imat će tragičan, ali prkosan i ponosan kraj.
U središtu te iznimno dramatične opere nekoliko je velikih arija i dueta troje glavnih junaka u kojima oni ispovijedaju svoje motive, ideale i zablude.
U naslovnoj ulozi ponovno je omiljeni gost Luis Chapa, a u ostalim su ulogama Ivana Srbljan, Olga Kaminska, Mirella Katarinčić Toić, Slavko Sekulić, Voljen Grbac, Marko Fortunato, Dario Bercich, Saša Matovina, Sergej Kiselev, Darko Matijašević i Bojan Fuštar.

Foto: Press