fbpx

Predstavljanje murala Smogovci

Smogovci

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji sa Zajednicom Nakladnika i Knjižara HGK najavljuje predstavljanje umjetničke intervencije Smogovci povodom ovogodišnje 10. Noći Knjige pod motom „Ljekovita moć knjige“.

Smogovci

Autorica murala je Mia Matijević.

Predstavljanje murala će se održati u petak, 23. travnja 2021. u 8:30 sati na križanju Bužanove i Kušlanove ulice kod III. gimnazije, uz prisutnost autorice murala Mije Matijević, Hrvoja Hitreca autora romana i scenarista serije, Darke Sudarević ravnateljice III. Gimnazije i Tomislava Buntaka predsjednika HDLU i dekana Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Smogovci

Mural je izveden s idejom povezivanja „likovne umjetnosti s knjigom“, u ovom slučaju knjige i serijala „Smogovci“. Mural prikazuje poznatu scenu i obitelj Vragec, a nalazi se na lokaciji gdje su snimani Smogovci. Također, izvedba murala najavljuje buduću suradnju i izvedbu novih murala inspiriranih književnim djelima povodom obilježavanja 2021. godine „Godinom čitanja“.

Mia Matijević je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2020. godine, primarno se izražava u mediju slikarstva. Izlagala je na tri samostalne i brojnim skupnim izložbama, sudjelovala je na dva rezidencijalna programa (Njemačka, Litva) i Erasmus+ stručnoj praksi (Njemačka). Dobitnica je četiri Rektorove nagrade, dvije pohvale Akademije likovnih umjetnosti, nagrade publike na projektu Erste fragmenti i dvije Sveučilišne stipendije za darovite studente.

Foto: Press