Premijerno: Opera ‘Ernani’ Giuseppea Verdija
Piše: redakcija On 26 velj., 2016 At 08:40 AM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Split…

Opera 'Ernani'Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će u subotu 5. ožujka 2016. godine izvesti operu ‘Ernani‘ Giuseppea Verdija. Orkestrom, zborom i solistima ravnat će maestro Ivo Lipanović, a predstavu režira redatelj svjetskog ugleda Giancarlo del Monaco. Naslovnu ulogu tumače tenori Domagoj Dorotić i Roberto Iuliano, u jednoj od najtežih uloga dramskog koloraturnog soprana pred splitskom publikom ponovo nastupa svjetski poznata Lana Kos, velika uloga španjolskog kralja Don Carla pripala je Ventseslavu Anastasovu, a u jednoj od najsnažnijih verdijanskih basovskih rola pojavljuje se nacionalni operni prvak Ivica Čikeš.
Činjenica da je Ernani, u usporedbi s desetak najizvođenijih njegovih opera, razmjerno rijetko postavljan na scenu čini draž njegova postavljanja to većim za operne zaljubljenike. Jer, po riječima Marije Barbieri “jednostavnost, poticajnost, zanos, mladenački polet, obilje melodija i svježina melodike, nekoliko najljepših talijanskih opernih arija, prelijepi ansambl prizori i povrh svega završni tercet” snažni su aduti opere. S Ernanijem Verdi se odlučno odmaknuo od uzvišenih briga i patnji naroda i zajednica te okrenuo svijetu strasnog individualizma. Gledano glazbeno-scenski, njegova se pozornost koncentrira na mogućnosti glazbene karakterizacije, a posebno – u okviru dramske situacije u kojoj se trojica muškaraca udvaraju jednoj ženi – na izražajne kvalitete muških solističkih uloga. Ernani stvara arhetip za cijelu opernu tradiciju: tenor je mladenački ljubavnik koji pati, bas je stari bezobzirni egoist, a bariton je u razdoru između nježnosti i nasilja, između vlastitih prohtjeva i idealističkih nagnuća.
Giancarlo del Monaco jedan je od najvažnijih i najtraženijih opernih redatelja svoje generacije. Režirao je u najvećim opernim teatrima, od milanske Scale do njujorškog Maetropolitana, surađujući s najvažnijim dirigentima i scenografima opernog svijeta. Mlada hrvatska sopranistica Lana Kos ostvarila je čitav niz zapaženih uloga u kazalištima širom svijeta, a treća je hrvatska operna pjevačica, nakon Biserke Cvejić i Ljiljane Molnar Talajić, koja je pjevala u veronskoj Areni. Tenor Roberto Iuliani, koji po prvi put nastupa u Splitu, zavidnu karijeru gradi zapaženim nastupima u uglednim talijanskim i svjetskim opernim pozornicama. Bugarski bariton Ventseslav Anastasov, već poznat splitskoj opernoj publici iz nastupa u Samsonu i Dalili, pjevač je s iskustvom nastupa na, između ostalih, pozornici njujorškog Metropolitana. Nacionalni operni prvak bas Ivica Čikeš i tenor Domagoj Dorotić imena su koje splitskoj i hrvatskoj opernoj javnosti nije potrebno posebno predstavljati.
Premijerna izvedba u subotu 5. ožujka počinje u 20 sati, a prve reprizne izvedbe planirane su za 8, 10, 12, 21. i 23. ožujka, sve s početkom u 19:30.

Foto: Press – plakat predstave, djelo designera Vladimira Resnera

comment closed