fbpx

Premijera Vragolasta djevojka na sceni HNK Split!

Split…

Vragolasta djevojka

Vragolasta djevojkaKomični balet ‘Vragolasta djevojka‘ premijerno će biti izveden na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split sutra, 20. veljače 2016. godine, s početkom u 20 sati. Balet HNK Split vraća se tako jednom od najomiljenijih i najstarijih naslova klasične baletne literature koji je posljednji put premijerno postavljen u splitskom teatru 1988. I onda, kao i sada koreografiju i režiju potpisuje Norman Arthur Dixon, danas 90-godišnji britanski koreograf koji je Vragolastu djevojku u svojoj dugoj karijeri postavljao u brojnim kazalištima Hrvatske, bivše Jugoslavije, Južne Amerike… Danas njegovu koreografiju u HNK Split prenosi Dinko Bogdanić.
Vragolasta djevojkaOrkestrom splitske Opere ravnat će maestro Hari Zlodre, a kao protagonisti na premijernoj će izvedbi nastupiti Igor Gluškov u ulozi bogate udovice Madame Simone, Eva Karpilovska koja će tumačiti ulogu njezine kćeri Lise, dok će Ivan Boiko igrati mladog Colasa, odabranika Liseinog srca. Nesuđeni Lisein mladoženja Alain bit će na premijernoj izvedbi Dmitrij Rodikov. Autor scenografije je Slaven Raos, a kostime, posuđene za ovu prigodu iz HNK Zagreb, kreirala je Diana Kosec Bourek.
Vragolasta djevojkaU sklopu premijere u foyeru Kazališta bit će priređena prigodna izložba fotografija kojom ćemo se prisjetiti na prethodnu produkciju Vragolaste djevojke, koju je Norman Arthur Dixon sa splitskim Baletom postavio 1988. Bila je to jedna od najomiljenijih baletnih predstava tog vremena koja se na repertoaru zadržala do 1993. U glavnim ulogama tada su briljirale Vedrana Ostojić i Sanja Župa koje su se smjenjivale u ulozi Lise, Constantin Tesea igrao je Colasa, a nezaboravnu je kreaciju tada pružio Emilian Markov u komičnoj interpretaciji Madame Simone. Na tadašnjoj premijeri orkestrom je ravnao Loris Voltolini. Osim prisjećanja na bivšu produkciju Vragolaste djevojke, fotografskom izložbom moći ćemo se prisjetiti i karijere Roze Nastoske, balerine koja je članica ansambla Baleta HNK Split postala 1983, a uskoro odlazi u mirovinu.

Foto: Press