fbpx

In memoriam: Špiro Guberina 1933. – 2020.

U čast Špiri Guberini danas dokumentarni film Špiro i tv drama Buža

Hrvatska radiotelevizija (HRT) večeras, u petak, 27. studenog 2020. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u udarnom terminu od 20.05 sati prikazat će dokumentarni film Špiro povodom smrti velikog hrvatskog glumca Špire Guberine. Ovaj dokumentarni film iz 2010. godine snimljen je u povodu obilježavanja glumčevih 50 godina rada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.
Spiro Guberina
U filmu se Špiro Guberina osvrće na svoj glumački put. O njemu kao glumcu i čovjeku u filmu govore suradnici i prijatelji: Vedran Mlikota, Siniša Popović, Vlasta Knezović, Eduard Galić i drugi.
Spiro Guberina
Također, u 22 sata na Trećem (HRT-HTV3) na rasporedu je film Buža, tv drama sa Špirom Guberinom iz 1989. godine. Radnja se odvija u specifičnom prostoru starih splitskih težačkih predjela u kojima se stiješnjene kamene kuće gotovo dodiruju s prozorima kuća na drugoj strani uske ulice, a sve nevolje započinju kada se pukom slučajnošću pojavi rupa u sobnom zidu.
Špiro Guberina
Scenarist i književnik Živko Jeličić posvetio je ovaj filmski predložak malim splitskim ljudima koji u prijelomnim trenucima uspijevaju nadrasti svoje ljudske i susjedske slabosti.
Špiro Guberina rođen je 1. ožujka 1933. u Šibeniku gdje je već kao srednjoškolac nastupao u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. Nakon diplome na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1970., bio je u stalnom angažmanu u HNK-u od 1958. pa sve do 1999. godine kada je otišao u mirovinu.

In memoriam: Špiro Guberina
Foto: Press