fbpx

Premijera: Balet Vragolasta djevojka u HNK

Split…

Vragolasta djevojkaKomični balet Vragolasta djevojka, na glazbu Ferdinanda Hérolda i Ludwiga Hertela premijerno će izvesti Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu 20. veljače 2016. godine s početkom u 20,00 sati. Jedan od najdugovječnijih i najvažnijih naslova cjelokupne današnje baletne literature dolazi nam u koreografiji Normana Arthura Dixona koju na pozornicu splitskog teatra prenosi Dinko Bogdanić. Orkestrom HNK Split ravnat će maestro Hari Zlodre, a glavne uloge povjerene su solistima Splitskog Baleta. U ulozi Lise, kćerke bogate zemljoposjednice, izmjenjivat će se Eva Karpilovska, Hazuki Tanase i Ekaterina Kuznjecova. Ulogu mladog seljaka Colasa, u kojeg je Lisa zaljubljena unatoč majčinom protivljenju tumačit će Artjom Žusov i Ivan Boiko, a u ulozi bogate udovice Madame Simone, Liseine majke bit će alternativno Lev Šapošnikov i Igor Gluškov. Liseinog nesuđenog mladoženju, infantilnog Alaina igrat će Aleksandar Korijakovski i Remus Dimache.
Duhovitost i naivni šarm sentimentalne pripovijesti o dvoje mladih zaljubljenih seljana, te vedra, svježa i atraktivna glazba snažan su adut ovog naslova koji se na repertoaru baletnih trupa širom svijeta održao od svoje praizvedbe u Grand Theatre u Bordeauxu davne 1789. Autor glazbe s praizvedbe nije nam danas poznat. Tijekom bogate povijesti postavljanja ovog popularnog naslova na scenu na francuskim, ruskim, britanskim i ostalim svjetskim pozornicama bilo je različitih, ne samo koreografskih nego i glazbenih verzija. Danas je uobičajeno da se izvodi partitura s glazbom Ferdinanda Hérolda i Petera Ludwiga Hertela u redakciji Johna Arthura Lanchbery-ja, engleskog dirigenta i skladatelja, priređena za potrebe produkcije Fredericka Ashtona u Royal Balletu 1960.
Koreografija koju na splitsku scenu prenosi Dinko Bogdanić djelo je Normana Arthura Dixona, britanskog koreografa koji je desetljećima živio u Hrvatskoj, a njegova je Vragolasta djevojka često postavljana u domaćim i kazalištima nekadašnje države, primjerice u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Sarajevu, Mariboru, Novom Sadu, Skopju…
Nakon premijerne izvedbe 20. veljače, prve reprizne slijede 23. i 24. veljače.

Foto: Press