fbpx

Ankica Begić: Indijanac Komanč, moj brat po krvi

Ankica BegićIndijanac Komanč, moj brat po krvi‘ je nova knjiga koja izlazi u Profilovu izdanju. Riječ je o velikoj humanitarnoj akciji i pothvatu koji je Ankici Begić spasio život. Junak je ove priče Indijanac Gaylon koji je, zahvaljujući Zakladi Ana Rukavina, Ankici donirao svoje matične stanice.
– Napisati predgovor za ovakvu knjigu izazov je, ali i čast, jer njome upućujemo čitatelja u svijet u kojem nitko od nas ne bi htio biti. Svijet pun zebnje, straha, ali i bezgranične nade. (…) Autorica ove knjige nije samo pisac, nego i osoba puna humora, nade i vjere u bolje sutra i to je ono što Ankicu nosi kroz život. Taj isti optimizam i nada nosili su i Anu Rukavinu, koja se kao nevidljiva traka svjetlosti pojavljuje kroz cijeli tekst. No knjiga ili, bolje rečeno, dnevnik jedne nade nije samo spisateljski uradak, nego je i svojevrstan edukacijski tekst za sve one koji se nađu u istoj ili sličnoj situaciji – za biblioteku Profil dnevnik je komentirao prof. dr. sc. Mirando Mrsić.
Ankica Begić, majka dvojice blizanaca, imala je 31 godinu kada joj je otkrivena bolest esencijalna trombocitemija, da bi poslije svoje četrdesete bila suočena s jedinom nadom u spas – transplantacijom matičnih stanica od nesrodnog davatelja. Kako je bila svjesna da bi njezino iskustvo moglo koristiti drugima, a ako liječenje bude uspješno pridonijet će i popularizaciji liječenja matičnim stanicama, Ankica Begić iz dana je u dan otvoreno zapisivala svoje doživljaje, strahove i utjehe. Nastao je dnevnik neizvjesnosti i bolnih pretraga, ali i molitvi, humora i nade, posvećen Ani Rukavini i njezinoj majci Mariji Rukavini, kojoj, napominje autorica, duguju život svi oni koji su dobili transplantat iz Registra.
Od pozdravnog ručka za prijateljice prije odlaska u bolnicu, kroz dane bolnih pretraga, groznica i mučnina, suočavanja s opadanjem kose i održavanja optimizma gledanjem humorističnih TV-serija, sve do izlaska iz sterilnih jedinica i kontakta s donorom, Indijancem Gaylonom iz Oklahome, autorica je pomno zapisivala svoja iskustva, sve do iznenađujućeg epiloga. Na iznenađenje liječnika, naime, upravo je Indijanac Komanč iz Oklahome podudarni davatelj, što je presedan u medicinskoj praksi, jer podudarnost inače ne prelazi granice rase. Gaylon je ipak poseban, postao je davatelj u želji da nekome pomogne, a otkriva da u njegovim žilama teče i njemačka krv. Život piše najbolje priče, stoga Ankičina ispovijest završava njezinim nastupima u TV-emisijama te dirljivim razgovorima putem Skypea u kojima se zbližavaju hrvatska i indijanska obitelj i dogovaraju susret.
Kroz dnevnik liječenja pratimo i potragu za autoričinom biološkom obitelji uz pomoć TV-ekipe emisije ‘Misija zajedno’ te njezin susret sa sestrom iz Njemačke.
Dodaci u knjizi su pismo Lane Šarić Klasa optimist, pitanja i odgovori prof. dr. sc. Miranda Mrsića o banci krvi iz pupkovine te pismo Ane Rukavine Želim život iz 2006. godine, na temelju kojeg je osnovana Zaklada Ana Rukavina.
Knjiga Ankice Begić Indijanac Komanč, moj brat po krvi besplatna je, a Profil je objavljuje u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina kao doprinos informiranju o mogućnostima liječenja matičnim stanicama te kao poticaj za doniranje matičnih stanica i krvi iz pupkovine. To je druga knjiga u biblioteci Profil klinika, koja objavljuje autentične ispovijesti o obračunima s čestim, a potencijalno opasnim bolestima, uz savjete stručnjaka. Prva knjiga biblioteke Profil klinika nedavno je objavljena Životolovka, Roberte Berci i Dragice Barbarić, a u pripremi su još dvije knjige iste serije.
Biografija autorice:
Ankica Begić rođena je 1964. godine u selu Tisova, općina Prijedor, Republika Bosna i Hercegovina. U Prijedoru je završila upravnu školu, a u Zagrebu živi od 1985. godine.
Udana je i ima dva sina blizanca. Radila je u Ministarstvu unutarnjih poslova. Danas je zbog bolesti u invalidskoj mirovini.
Dnevnik liječenja matičnim stanicama vodila je u želji da, ako preživi, pomogne Zakladi Ana Rukavina, Hrvatskom registru darivatelja koštane srži i matičnih stanica te svima onima koji se liječe od krvotvornih malignih bolesti.