fbpx

Siniša Kovačić: Projekt Republika je primjer ostvarivanja naše javne uloge

Zagreb…

Održana svečana premijera HRT-ove serije Republika

Siniša Kovačić– Hrvatska radiotelevizija ovim projektom još jednom potvrđuje da je, zahvaljujući svojim brojnim sjajnim profesionalcima, spremna ostvariti i najzahtjevnije projekte. Ovaj projekt značajan je i zato što je primjer ostvarivanja naše javne uloge – rekao je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić.
U prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga sinoć je održana svečana premijera dugoočekivane dokumentarne serije Hrvatske radiotelevizije (HRT) Republika. Autor Božidar Domagoj Burić u šest nas nastavaka u trajanju od pedeset minuta njome vodi u povijest jednoga od najvećih fenomena hrvatske i svjetske povijesti – Dubrovačke Republike.
– Raduje me što je pretpremijera serije održana u Dubrovniku, gradu u kojemu sam odrastao, te što je velika svečana premijera u gradu u kojemu sam rođen – Zagrebu – rekao je Božidar Domagoj Burić te zahvalio svima koji su sudjelovali u ostvarenju toga zahtjevnog projekta.
Milan BandicNa predstavljanju su, među ostalima, biti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić te brojni drugi.
Na seriji Republika radilo je gotovo tisuću suradnika, sašivene su stotine prekrasnih kostima, kombinacijom scenske gradnje i najsuvremenije računalne tehnologije izgrađene su stotine povijesnih interijera i eksterijera, uprizorene drevne bitke, a sve u jednome cilju: ponuditi hrvatskim i stranim gledateljima vrijedno obrazovno i umjetničko štivo kako bi na najbolji mogući način upoznali povijest dragulja hrvatske i svjetske povijesti.
RepublikaScenarist je i redatelj serije Božidar Domagoj Burić, izvršna producentica Marija Kosor, montažer Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun, kostimografkinja Jasna Zvonković, skladatelj Božidar Domagoj Burić, a majstorica maske Snježana Gorup.
Emitiranje serije počinje na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u ponedjeljak 18. travnja u 20 sati, a moći će se pratiti i s pomoću nove HRT-ove multimedijske usluge HRTi.

Foto: Krasnodar Peršun za HRT