fbpx

Vrtovi dinastije Habsburg: Hortikulturalna raskoš Beča

Dokumentarna serija Vrtovi dinastije Habsburg

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od subote, 6. veljače 2021. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 11 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Vrtovi dinastije Habsburg: Hortikulturalna raskoš Beča. Habsburško-lotarinška dinastija ubrajala se stoljećima među najveće vladarske dinastije Europe, pa čak i svijeta, i njezino je carstvo, barem neko vrijeme, bilo toliko veliko da “Sunce ondje nikad nije zalazilo”. Vladavina i djelovanje Habsburgovaca ogledaju se, među ostalim, u jedinstvenim graditeljskim remek-djelima, kao i u nebrojenim vrtovima i perivojima.

Vrtovi

Od Franje I., zvanog Cvjetni car, do njegove braće, nadvojvodâ Karla, Ivana i Antuna te njegovih sinova i kćeri, kao što su car Ferdinand I. ili princeze Marija Lujza ili Leopoldina, botanika je dinastiji tijekom svih naraštaja imala nadasve važnu ulogu. Druženje s biljem nije se odnosilo samo na domaće vrste. Već u 18. stoljeću Habsburgovci su svoje botaničare svako malo slali na istraživačka putovanja, što je rezultiralo egzotičnom biljnom raznolikošću koja očarava još i danas.

Vrtovi

U vrtovima i perivojima može se naći sve, od ružičnjaka, uzgajališta voćaka i zbirki kaktusa, do uzorne poljoprivrede. Ovaj nas film vodi na zanimljivo putovanje kroz taj rajski svijet zelenila, od engleskog krajobraznog vrta do francuskoga geometrijskog vrta, i pritom ustanovljuje da je perivoj gotovo uvijek zrcalo svoga vremena.

6. veljače 2021. na HRT-HTV2 od 11 sati Vrtovi dinastije Habsburg: Hortikulturalna raskoš Beča.

Foto: Press