fbpx

Prijenos: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Knin…

Bit će to svečanost pjesme uz čestitke domovinske i iseljene Hrvatske, ističe autorica i urednica koncerta Lejdi Oreb

PrijenosHrvatska radiotelevizija u petak 5. kolovoza na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) prenosi svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnice vojnoredarstvene operacije Oluja – ključne akcije koja je dovela do kraja Domovinskoga rata. Ovogodišnji program nastao je u suradnji Ministarstva obrane, Ministarstva branitelja, Grada Knina i Hrvatske radiotelevizije, a uključivat će i nastavak humanitarne akcije Svi za Vukovar i donacijske večeri za obnovu vukovarskoga Vodotornja tijekom koje će se svakim pozivom na telefonski broj 060 9084 moći darovati 5 kuna + PDV.
Izravan prijenos iz Knina 5. kolovoza na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) počinje u 8,00 sati i traje do 11,30 sati. Program počinje jutarnjom budnicom, podizanjem zastave i intoniranjem hrvatske himne na Tvrđavi te čitanjem imena poginulih branitelja, a potom se program premješta na glavni gradski trg na kojemu će se održati središnje obilježavanje svečanosti uz polaganje vijenaca i govore visokih uzvanika.
Gledatelje Prvoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) kroz svečanost će voditi urednik Goran Rotim koji će se javljati uživo iz improviziranoga studija na Trgu dr. Ante Starčevića, u kojemu će razgovarati s gostima i uzvanicima.
– Uvijek mi je drago raditi ovakve velike projekte, osobito kad je riječ o iznimnome događaju. Tijekom Domovinskoga rata bio sam novinar na terenu, a sad mi je iznimna čast družiti se s braniteljima u miru – ističe Goran Rotim.
Tijekom prijenosa u program će se izravno uključivati reporteri Zoltan Kabok, Hrvoje Gunjača i Petar Vlahov, koji će se javljati s glavnoga kninskog trga kod spomenika, na Tvrđavi kod muzeja i kod zastave. Reporterske ekipe Hrvatske radiotelevizije cijeloga će se dana uključivati i u sve dnevne informativne emisije. Izravni prijenos završava u 11,30 sati, a nakon njega počinje svečana misa za domovinu koja će se također prenositi u programu. Poslijepodne od 15.00 do 15.30 sati.
U 21.00 na Trgu dr. Ante Starčevića u Kninu počinje veliki humanitarni koncert pod nazivom Pobjeda za heroje koji završava vatrometom oko 23,30 sati, a prenosit će se na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2).
– Bit će to svečanost pjesme uz čestitke domovinske i iseljene Hrvatske. Pjevači nam dolaze iz različitih hrvatskih krajeva. Stižu Orkestar Hrvatske ratne mornarice i maestra Tončija Ćićerića, klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice i Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije s maestrom Sinišom Leopoldom. Nastavak koncerta potrajat će dugo u noć, na stadionu Nogometnoga kluba Dinara nastupit će Marko Perković – ističe autorica i urednica koncerta Lejdi Oreb, koja sudjeluje i u cjelokupnoj organizaciji ovogodišnjega projekta.
Pokroviteljica je obaju koncerata predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a za obnovu vukovarskoga Vodotornja potrebno je prikupiti 20 milijuna kuna. Prikupljanje sredstava trajat će do 1. studenoga, a radovi na obnovi trebali bi početi na ljeto i trajati godinu dana.

Foto: Press