fbpx

Tri žene i tri hrabre pobjede protiv karcinoma dojke

Provjereno…

Pred kamerama ponosno pokazale svoje ožiljke: Tri žene i tri hrabre pobjede protiv karcinoma dojke

Tri ženeSvakoga dana u Hrvatskoj od karcinoma dojke oboli gotovo sedam, a umru tri žene. Nerijetko, više od same borbe s bolešću, više od rezova, ožiljaka i kemoterapija bole predrasude, stigma i pogledi. Sve to na svojoj su koži osjetile Nada, Ljiljana i Ana. Žene su to koje su rak dojke pobijedile i po nekoliko puta, koje jako dobro znaju kako je to kada se na njih gleda s gađenjem i reagira okretanjem glave. Baš zato, kako bi osnažile druge oboljele i pokazale da ženstvenost ne može odrezati niti jedan kirurški nož, one su se pred kamerama ‘Provjerenog’ skinule i ponosno pokazale svoje ožiljke, bez straha i bez srama. Pred profesionalnu fotografkinju stale su s osmijehom od uha do uha, prkoseći i ožiljcima i bolesti i stereotipima što žene čini ženstvenima.
Nada Đurinec je 60-godišnjakinja koja kaže kako ju je rak naučio živjeti u trenutku i uživati u sitnicama.
Tri žene– Puno žena ne želi pričati o tome, puno žena misli da manje vrijedi zbog toga. To je sve život. Ozbiljno, to vam je sve život. Ja vam nemam s tim problema, vjerovali vi ili ne, a nemam pojma kaj me čeka. To budemo vidjeli – govori Nada.
Ljiljana Pranjić ima 52 godine i već 18 i pol godina živi s rakom i rak ju je, kaže, promijenio kroz pet velikih pobjeda. „Definitivno me zamaralo što drugi misle o meni. Bilo mi je strašno, dapače, bilo mi je važnije što drugi misle o meni nego što ja sama o sebi mislim“, govori Ljiljana i nastavlja:
– Tko od nas je došao do 52 godine, a da nema nekakav ožiljak? Dapače, ožiljak je nešto što nam govori o nama. Nitko od nas nije neoštećen, ali ti ožiljci, oni su bogatstvo.
Ana Crnoja ima 46 godina, supruga je i majka troje djece, a prvi karcinom otkriven joj je kad je imala 33. Poklonila je svoje povjerenje ‘Provjerenom’ da bi, jednako kao i Nada i Ljiljana, osnažila druge žene koje sada vode svoje najteže bitke.
– Upoznala sam žene koje se nikad nisu pogledale u ogledalo i vidjele svoj ožiljak. Ako bilo kome maknem taj strah, ja mislim da je moja misija uspjela – kaže Ana.
Tri hrabre žene sretne su jer im je rak izgradio samopouzdanje i dao snagu da se skinu, stanu pred objektive, pokažu svoje ožiljke i sruše predrasude te pokažu kako izgledaju pobjednice. Cijelu priču Maje Medaković pogledajte večeras u ‘Provjerenom’ od 22.30 sati na Novoj TV.

Foto: Press