fbpx

In memoriam: Ivo Štivičić – Serija Tamburaši

HRT emitira seriju Tamburaši; Ivo Štivičić 1936 – 2021.

– U povodu smrti velikog hrvatskog dramaturga i scenarista Ive Štivičića, večeras na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) u 20.10 sati prikazujemo dvodijelnu seriju Tamburaši – poručuju s HRT-a.

Tamburasi

Serija Tamburaši je snimljena 1982. godine prema scenariju Ive Štivičića i odvija se zimi 1945. godine u teretnom vlaku na dionici pruge Vinkovci – Nova Gradiška. U bijegu od zla koje donosi rat, u posljednjem vagonu vlaka koji se nalazi pod gestapovskom pratnjom, stjecajem okolnosti susreću se domobrani, političari, ratni šverceri, dezerteri i tamburaši.

Ivo Štivičić

U seriji glume Martin Sagner, Emil Glad, Rade Šerbedžija, Zvonko Lepetić, Ivo Serdar i drugi. Redatelj je Mario Fanelli.

Ivo Štivičić rođen je u Rešetarima 13. svibnja 1936. godine. Studirao je na Pravnom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na tadašnju zagrebačku televiziju došao je 1958. godine. Radio je kao dramaturg i scenarist, od 1992. do 1995., bio je urednik Dramskog programa HTV-a, potom je postao profesor dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti.

Između ostalog, Ivo Štivičić poznat je kao autor prve hrvatske igrane dramske serije Kuda idu divlje svinje.

Za svoj televizijski rad dobio je Nagradu za životno djelo Ivan Šibl – hr.wikipedia.

Foto: Press HRT serija Tamburaši