fbpx

Kratki pogled u svijet arheologije u Izraelu

Online predavanje Kratki pogled u svijet arheologije u Izraelu

U četvrtak, 25. ožujka 2021. godine s početkom u 12.00 sati održat će se online predavanje Kratki pogled u svijet arheologije u Izraelu u organizaciji Izraelske uprave za starine, Veleposlanstva Države Izrael u Hrvatskoj i Arheološkog muzeja u Zagrebu.

arheologije

Online predavanje Kratki pogled u svijet arheologije u Izraelu na engleskom održat će dr. Joe Uziel iz Izraelske uprave za starine, a prijenos uživo možete pratiti na Facebook stranici Veleposlanstva Države Izrael u Hrvatskoj.

U svom kratkom predavanju dr. Joe Uziel provest će nas kroz izraelsku arheologiju i njena razdoblja, upoznavajući nas s ljudima raznih kultura i religija koji su tijekom prošlosti živjeli na prostoru današnje Države Izrael. Naglasak će biti stavljen na povijesna razdoblja koja izraelsku arheologiju čine jedinstvenom, odnosno razdoblja Biblijskih tekstova. Važna nalazišta bit će prezentirana kratkim osvrtima i nalazima koji otkrivaju povijest ove zemlje.

Dr. sc. Joe Uziel voditelj je Odjela svitaka s Mrtvog mora pri Izraelskoj upravi za starine. Odjel je odgovoran za konzervaciju, dokumentaciju, istraživanje i prezentaciju svitaka s Mrtvog mora. Doktorirao je na Sveučilištu Bar Ilan s temom o srednjem brončanom dobu na području južne obalne ravnice Izraela. Danas se bavi poviješću i arheologijom Jeruzalema, od njegovih najranijih urbanih naselja prije 4000 godina, pa sve do kasne antike. U svom terenskom radu primjenjuje napredne metode istraživanja kako bi, koristeći nove tehnologije, došao do novih spoznaja o drevnom stanovništvu Jeruzalema. Sa svojom ekipom u posljednjih desetak godina vodi istraživanja u Davidovom gradu, centru Davidson i tunelima zapadnih zidova u kojima su pronađene građevine iz razdoblja Prvoga hrama, glavna ulica Drugog hrama u Jeruzalemu te zgrada rimskoga teatra, prva građevina te vrste otkrivena u Jeruzalemu.

Kratki pogled u svijet arheologije u Izraelu
25. ožujka 2021. od 12 do 13 sati

Foto: Press