fbpx

Drama Smij i suze starega Splita na Splitskom Ljetu!

Sustipan…

Evokacija Splita kojeg više nema

Medijski pokrovitelj Scena.hr

suze starega Splita– Predstava ‘Smij i suze starega Splita‘ nema cilj buditi nostalgična osjećanja za nekim prošlim vremenima. Ona nema cilj suditi današnjici uspoređujući je s jučerašnjicom. Evocirajući vrijeme čiji su svjedoci davno prešli na drugi svijet, vrijeme u kojem su na čudan način išli ruku pod ruku težaški znoj i ‘šupja spliska grandeca’, ona želi probuditi interes za razmišljanjem, za postavljenjem pitanja – tko smo to mi danas, gdje smo i znamo li zašto smo tu gdje jesmo?” – zapisala je dramaturginja Olja Lozica povodom praizvedbe.
Smij i suze starega Splita, dramsku predstavu nastalu po zapisima Ivana ‘Ivka’ Kovačića, splitskog poštara s početka 20. stoljeća izvest će dramski ansambl Splitskog ljeta u srijedu 29. srpnja 2015. godine s početkom u 21,00 sati na pozornici na otvorenom na Sustipanu. Ova ambijentalna predstava koja o starom Splitu govori s ljubavlju, ali bez nostalgičnog žaljenja za prošlim ‘boljim’ vremenima, osvojila je srca kazališne publike, pa se na repertoaru zadržala i pet godina nakon praizvedbe na 56. Splitskom ljetu. Adaptaciju i dramatizaciju obimnog opusa Ivana Kovačića izvršila je Olja Lozica, a predstavu je režirao Goran Golovko.
suze starega SplitaS puno ljubavi i nimalo uljepšavanja, marljivo pero Ivana Kovačića na nekoliko tisuća stranica otrglo je zaboravu Split s početka 20. stoljeća. U nizu proznih crtica ostavilo nam je autentično svjedočanstvo o vremenu i ljudima koji su živjeli stvarnost potpuno drugačiju od naše. Ne zato što su bili siromašni, neuki i tehnološki nerazvijeniji od nas danas, već stoga što su živjeli stvarnost s načelom. Scenska adaptacija ove motivima izdašne proze na “Judinoj ledini”, kako je pjesnik Tonči Petrasov Marović nazvao mitski Sustipan, groblje na kojem je i stvarno i metaforički pokopan stari Split, nizom naturalističkih vinjeta oživljuje tu stvarnost kao daleki odjek davnoga djetinjstva, kao bolno sjećanje i sjetnu ljepotu. Obredne “smij i suze” sudionika, koji su svoje duše utkali u zrak, zemlju, kamen i more grada, današnjem gledatelju neminovno nameću pitanje po kojim to načelima živimo danas? Stoga je predstava Smij i suze starega Splita prilika da zastanemo, sjetimo se i krenemo dalje sa sviješću da načela tih ljudi nisu bila puka ispraznost, već način opstanka i njegovanja kulturnog i urbanog identiteta čijem urušavanju svjedočimo.
suze starega SplitaU predstavi igraju: Ratko Glavina, Zoja Odak, Nenad Srdelić, Vicko Bilandžić, Bruna Bebić, Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov, Tihomir Šiškov, Nikša Arčanin, Nives Ivanković, Zdeslav Čotić, Tajana Jovanović, Andrijana Vicković i Goran Marković. Pored redatelja Golovka i dramaturginje Lozice autorski tim čine i scenografkinja Ivana Poljak, kostimografkinja Marija Maca Žarak, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, Alen Čelić kao autor scenskog pokreta, glazbena suradnica Nela Bujas Luketić, jezična savjetnica Jagoda Granić, dok video-oblikovanje potpisuje Tihomir Snitko. Osim 29. srpnja, na 61. Splitskom ljetu predstava Smij i suze starega Splita na programu je još i 30. srpnja, te 11, 12. i 13. kolovoza. Sve izvedbe započinju u 21,00 sati.

Foto: Press