fbpx

Torta Petra!

Torta PetraRecept

Sastojci torta:

140 g maslaca
160 g šečera
180 g čokolade
8 žutanjaka
120 g oštrog brašna
1 kom pecivni prašak
300 g.marmelade od marelice
žlica soka od limuna

Za glazuru 1.

115 g čokolade
50 g. šečera u prahu
1. žlica meda
1 .dl.vrhnja za šlag
1. vanilin šečer

Na laganoj vatri rastopite maslac sa čokoladom. Miksajte žutanjke sa šečerom te im dodajte otopljenu mješavinu maslaca i čokolade. Zatim dodavajte naizmjenice brašno i snijeg od bjelanjaka,promješajte ručno te ulijte smjesu u kalup. Pecite na 170 stupnjeva oko 35 minuta. Pečenu tortu izvadite iz kalupa i okrenite je naopako (neka donja strana postanje gornja jer je ravnija). Zatim je prerežite napola. Ugrijte marmeladu sa sokom od limuna te namažite donju koru, poklopite te zatim namažite cijelu tortu. Sada pripremite glazuru. Vrhnje istucite u šlag. Sve sastojke ugrijte na laganoj vatri i pustite smjesu da prokuha minutu -dvije. Takvu vrelu glazuru prelijte po torti! Ukrasite po želji.

Sastojci glazura 2.

1. vrećica želatine u prahu
5. žlica vode
8. žlica fruktoze
1. žlica glicerina
2 . žlice bijele biljne masti ( zvijezda)
1. kg šečera u prahu
par kapi arome vanilije
boje po želji

Priprema :

1. Želatinu pomiješati sa četri žlice vode, i ostaviti da nabubri.
2. Na laganoj vatri otopiti osam žlica fruktoze sa jednom žlicom vode, da se dobije šečerni sirup.
3. Otopiti na laganoj vatri želatinu i pomješati sa šečernim sirupom.
4. Dodati glicerin i biljnu mast i mješati dok se sastojci ne sjedine. Dodati par kapi arome vanilije i ostaviti da se malo ohladi.
5. U veču zdjelu staviti šečer u prahu i napraviti udubinu u sredini u koju treba sipati pripremljenu tekuću smjesu. Mješati sa drvenom kuhačom i dodavati šečer u prahu.
6. Kad se smjesa više ne može ručno miješati prebaciti na radni stol i miješati kao tijesto i dodavati šečer u prahu.
7. Kada se smjesa više ne lijepi za prste, fondant je gotov.
8. Zamotati u plastičnu foliju, spremiti u plastičnu kutiju i dobro zatvoriti. Ostaviti da prenoči i onda se može koristiti za prekrivanje cijele torte, ili izradu figurica i ukrasnih detalja za tortu.
9. Boja se sa bojama u gelu, bojama u prahu kojima je dodana koja kap vode i miješa se dok se ne postigne željena boja i nijansa.

Posluživanje
Paziti da se ne pretjera sa šečerom i ne dobije pretvrda smjesa. Ukoliko se cijela masa želi obojiti u istu boju onda je i jednostavnije boju dodati u tekuću smjesu, kad i aromu vanilije.
Naknadno bojanje cijele smjese istom bojom iziskuje samo više vremena i truda.

Dobar tek!
Priprema i foto: Petra Čes