fbpx

Obilježena 30. godišnjica pogibije – Gordan Lederer

Gordan Lederer poginuo je snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu

Hrvatska Kostajnica, 10. kolovoza 2021. – Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice pokraj spomen-obilježja Slomljeni pejzaž u utorak je obilježena 30. godišnjica pogibije Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije koji je 1991. godine poginuo na tom mjestu snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu.

Gordan Lederer

U počast poginulom snimatelju HRT-a položili su vijence i zapalili svijeće Ana i Petra Lederer, Tomo Medved, potpredsjednik Vlade, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja, izaslanik v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Ivica Ružičić, rukovoditelj Informativno medijskog servisa Hrvatskog radija, Željka Josić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, Marijana Petir, saborska zastupnica.

Tomo Medved

Također, nazočni su bili i gradonačelnik Grada Hrvatske Kostajnice Dalibor Biščan, gradonačelnici i načelnici gradova i općina, članovi Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a, braniteljske udruge kao i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i brojni drugi.

Gordan Lederer

Ministar Medved istaknuo je kako je Gordan Lederer u mozaiku naših stradanja, naših težnji, svih naših pobjeda u Domovinskom ratu zauzeo posebno mjesto.

– U ime Vlade Republike Hrvatske želim vas pozvati da i 30. godina nakon stradavanja Gordana Lederera baš na ovom mjestu smognemo snage prepoznati u sebi onu našu snagu koju smo i tada imali, prepoznati naše zajedništvo, oživjeti naše ideale za koje smo ginuli u obrani domovine – rekao je Medved.

Dodao je kako Gordan Lederer i danas našim medijskim djelatnicima, svima nama koji djeluju u javnom prostoru može biti uzor upravo u svijetlu nametanja istine jer istina je ta koja pobjeđuje. Podsjetio je kako je Gordan Lederer bio naoružan kamerom u cilju informiranja hrvatske javnosti, ali i cijeloga svijeta kakve patnje proživljava hrvatski narod uslijed velikosrpske agresije.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Biščan rekao je kako žrtve nikada ne smijemo zaboraviti.

– Gordan Lederer dokazao je kako istina uvijek pobijedi.

Gordan Lederer poginuo je 10. kolovoza 1991. u 33. godini života na radnom zadatku. Pogođen je metkom iz snajpera tijekom snimanja hrvatskih branitelja u njihovoj akciji za vrijeme srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge zapise o prvim danima Domovinskog rata, koji su kasnije montirani u legendarna Banijska ratna praskozorja.

Foto: Press