fbpx

Film Angela Merkel: Navigating a World in Crisis

Originalni naslov: ANGELA MERKEL – NAVIGATING A WORLD IN CRISIS

U srijedu 20. listopada 2021. godine, na HRT – HTV1 u 21.04 sati, u sklopu Mijenjamo svijet bit će prikazan dokumentarni film Angela Merkel: Navigating a World in Crisis.

Angela Merkel

Kada je Angela Merkel položila kancelarsku prisegu 22. studenog 2005. i postala prvom kancelarkom Savezne Republike Njemačke, nije ni mogla zamisliti s koliko će se međunarodnih kriza suočiti u svom 16-godišnjem mandatu.

Angela Merkel

Financijska kriza, euro-kriza, dužnička kriza Grčke. Bilo je tu i Arapsko proljeće, rat u Ukrajini, rat u Siriji, ISIL-ov terorizam, izbjeglička kriza.

Populizam je jačao u mnogim zemljama, Britanija je izašla iz Europske unije, SAD je pod vodstvom predsjednika Trumpa često birao put sukoba, a ne suradnje. A onda je svijet 2020. pogodila globalna pandemija koronavirusa.

Klimatske promjene nastavile su se pogoršavati. Kako se Angela Merkel nosila s tim izazovima dok je gotovo neumorno putovala od zemlje do zemlje, od međunarodnog summita do međunarodnog summita? Gdje je uspjela nagovoriti sugovornike, a gdje nije uspjela? Je li imala jasan politički program? Je li bila jednostavno pragmatična ili je sve što smo vidjeli bio rezultat neodlučnosti?

Kako je pozicionirala Njemačku u svijetu u kojemu se za prevlast bore SAD, Europa, Rusija i Kina? I kako čelnici država i vlada s kojima se Angela Merkel susretala tijekom godina ocjenjuju nju i njezinu politiku?

Što međunarodni političari smatraju njezinim prednostima, a što manama? Ta smo pitanja postavili bivšem američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu, bivšem francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu, bivšoj brazilskoj predsjednici Dilmi Rousseff, bivšem grčkom ministru financija Yanisu Varoufakisu i bivšem predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru te drugima.

Komentiraju i cijenjeni povjesničari kao Niall Ferguson.

Angela Merkel: Navigating a World in Crisis
Odabrala: Mira Vočinkić

Foto: Press