fbpx

Barakude kreću u obranu naslova svjetskih prvaka iz Budimpešte

Zagreb…

Od 12. do 28. srpnja Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima iz južnokorejskog Gwangjua, a Barakude kreću u obranu naslova već 15. srpnja!

BarakudeHrvatska radiotelevizija (HRT) najavljuje još jedan veliki sportski događaj u srpnju: SP u vaterpolu i plivanju, tj. u vodenim sportovima, koje se od 12. do 28. srpnja održava u južnokorejskom Gwangju. Utakmice hrvatske vaterpolske reprezentacija, kao i samu završnicu natjecanja, moći ćemo pratiti u izravnom prijenosu na Drugom program HTV-a (HRT-HTV2).
Hrvatski vaterpolisti nalaze se u skupini B, a Barakude brane naslov svjetskih prvaka iz Budimpešte. Hrvatska reprezentacija u obranu naslova kreće 15. srpnja u 5:30 ujutro, 17.srpnja na rasporedu je dvoboj protiv SAD-a u 2:50 ujutro, a grupnu će fazu Hrvatska zaključiti ogledom protiv Kazahstana 19. srpnja od 13.30 sati.
Od četvrtfinala HTV će SP u vaterpolu pratiti i kroz posebne studijske emisije s urednikom i voditeljem Borisom Jelavićem, te HTV-ovim sukomentatorom Davidom Burburanom. Marko Šapit je komentator s vaterpolskog turnira iz Gwangjua, a drugi tjedan natjecanja pridružit će mu se i Luka Petrinec koji će komentirati plivačka natjecanja:
Marko Sapit, Barakude– Iskreno, baš se veselim novom praćenju SP u vodenim sportovima. Znam da za većinu ovo ljeto na prvu možda ne nudi toliko uzbuđenja kao kad su u pitanju nogometna prvenstva ili OI, ali svjetske smotre u atletici, plivanju i vaterpolu su također vrhunski sportski događaji. Za mene će ovo biti četvrti SP u vodenim sportovima: prvi put sam pratio u Barceloni 2013. pa Kazanj 2015., s tim da sam tada radio samo plivanje. A u Gwangju ću kao i prije dvije godine u Budimpešti komentirati vaterpolo, ali i plivanje zajedno s kolegom Lukom Petrincem – rekao nam je Marko Šapit, i dodao:
– Na plivanju očekujem puno sjajnih rezultata, vjerujem kako će one najjače plivačke nacije doći fantastično pripremljene. Od naših ne treba očekivati previše, ali nakon dugo vremena idemo na veliko natjecanje s pravom reprezentacijom, s puno mladih nada. U vaterpolu je pak druga priča: tu naše Barakude dolaze kao aktualni prvaci svijeta – i ja vjerujem da taj naslov mogu i obraniti. Zdravstvene nedaće Sandra Sukna su veliki hendikep, bile bi za bilo koga, pa tako i za naše, ali izbornik Tucak ima jako puno kvalitete i vjerujem kako će se to i vidjeti u bazenu – naglasio je Šapit.
A David Burburan, HTV-ov sukomentator i poznati bivši riječki vaterpolist, trenutno u ulozi izbornika reprezentacije do 14 godina, tim je povodom izjavio:
Boris Jelavic, David Burburan– Hrvatska je aktualni svjetski prvak i ovaj put moramo prihvatiti, možda i prvi put, ulogu favorita na jednom ovakvom natjecanju, što sigurno nosi jedan veliki psihološki teret. To je ujedno i kompliment za našu reprezentaciju, kojoj i u razdoblju nakon Sandra Sukna ne nedostaje kvalitete. Kontinuitet rezultata i ono što se radi u hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji je zaista na svjetskom nivou. Stručni stožer radi odlično, imamo jako dobru selekciju igrača – sve nam to donosi rezultat koji, nadam se, i ovaj put neće izostati. Imamo jake i pokretne centre koji mogu igrati na više pozicija, odlično nam funkcionira vanjska linija koja jednostavno stvara višak igrača – rekao je Burburan, i dodao:
– Tu su uvijek Mađarska, Italija, Španjolska, a iako je oslabljena, i Srbija može iznenaditi… ali mislim kako smo spremni za najveće domete. U zadnje vrijeme dosta se priča o samoj promjeni pravila. Kada govorimo o novim pravilima, moram reći kako ih pozdravljam, ubrzala se igra, manje je fizičkog kontakta, sve više dolazi do izražaja glava igrača i kreativnosti. Moramo težiti da vaterpolo dodatno približimo navijačima i medijima. Nadam se kako ćemo i kroz dodatne studijske analize uspjeti bar dijelom u tome – naglasio je Burburan, koji zadnjih desetak godina radi i živi u Kastvu.
Producentica SP-a u vodenim sportovima na HTV-u je Gordana Tuđman, a redatelj Dražen Iričanin.

Foto: Press