fbpx

Barbara Matić osvojila zlatnu medalju u Budimpešti!

Barbara Matić svladala najbolje na svijetu za veliko zlato

Na prvom velikom turniru IJF Toura nakon prekida natjecanja, hrvatska judašica Barbara Matić (do 70 kilograma), na vrhunski način se vratila na tatami i osvojila zlatnu medalju.
Kad pobijediš nekog sa «jumbo plakata» onda znaš da si upisao veliku pobjedu, a kada na kraju dana svira hrvatska himna, znaš da si glavna priča dana. To je danas pošlo za rukom Barbari Matić, koja je na putu do zlata na Grand Slamu u Budimpešti svladala jaka imena, među kojima i svjetska prvakinja, Francuskinja Gahie, jedno od šest glavnih lica na promidžbenom plakatu prvog turnira IJT Toura nakon «lockdowna». Od početka dana se vidjelo kako je 25-godišnja Splićanka «unutra». Fokusirana, moćna i agresivna, dominirala je kroz kvalifikacije velikog turnira, Grand Slama u Budimpešti.

Barbara Matić

U najavi je trener Vladimir Preradović bio oprezan, govorio je o važnosti gledanja na borbu po borbu. Još na Europskom kupu u Dubrovniku, Barbara je iskreno rekla:
– Prije natjecanja sam imala tremu i strah više nego kad sam išla prvi put na natjecanje kao kadetkinja.
Vidjelo se od starta borbe sa Švicarkom Lengweiler da je uspio tu mantru prebaciti i na Barbaru, koja ipponom (zahvat) odlazi u 2. kolo, gdje istim pristupom pobjeđuje i Belgijanku Willems. I onda, veliki, pravi izazov u četvrtfinalu. S druge strane Marie Eve Gahie, aktualna svjetska prvakinja za koju je Preradović spomenuo «Ima ju Barbara, zadnji puta ju je već mogla pobijediti, samo da bude prava». I ne da je bila prava, nego je bila čvrsta, jaka i nepobjediva za Francuskinju. Wazari za plasman u polufinale protiv svjetske doprvakinje, Portugalke Timo, koja se 11 minuta mučila protiv iskusne Portele. Nastavila je naša judašica u istom ritmu i u polufinalu. Prva je ulazila u napade, kvalitetno kontrolirala gard Portugalke, i bacila ju na wazari koji je zatim poništen. Međutim, nije bilo spasa za Timo, koju je Matić u «zlatnom bodu» natjerala na treću kaznu i otišla u finale. Finale je bilo samo šlag na tortu fenomenalnog dana u glavnom gradu Mađarske! Još jedna Francuskinja, ovog puta europska prvakinja i vlasnica svjetske bronce Margaux Pinot, upisana je na zlatni popis Barbare Matić za najvišu stepenicu postolja.
Odličan dan za Barbaru Matić i hrvatski judo, koja je ovim uspjehom na svoj konto dodala i 1000 bodova za svjetsku ranking ljestvicu te napravila veliki korak prema Olimpijskim igrama u Tokiju.
U nedjelju nastupaju Karla Prodan (do 78 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg) za koje je Barbara Matić napravila vrhunski uvod.

Foto: Press – Barbara Matić protiv svjetske prvakinje Gahie – Foto: Gabi Juan