fbpx

Boris Novković: Moj povratak na scenu i novi početak!

Ekskluzivno…

Novković u ekskluzivnom razgovoru za portal Scena.hr iskreno priča o svom povratku na glazbenu scenu, inspiraciji, duhovnosti  te o dobrim i lošim fazama u karijeri

Boris NovkovićNadam se da je ovo moj novi početak, rekao je glazbenik za portal Scena.hr. Boris Novković jučer je imao promociju spota za pjesmu ‘Reci mi‘ koji je sniman na Biokovu te je najavio koncert koji će se održati 8. svibnja u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Pjesmom i koncertom je zapravo najavio i svoj veliki povratak na glazbenu scenu. Boris će u Lisinskom prvi put nastupiti s Revijskim orkestrom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Zdravka Šljivca, a izvest će hitove i Najljepše ljubavne pjesme  iz svoje tridesetogodišnje glazbene karijere.

Scena: Kakav je osjećaj surađivati sa Zagrebačkom filharmonijom?
Predivan je osjećaj. Zapravo je moćan osjećaj jer se Boris Novkovićradi o jednoj velikoj instituciji. Ja sam veliki obožavatelj Beatlesa i odrastao sam na strukturi Beatlesa koji su imali u svom opusu puno izleta i dodira s klasikom, tako da u mom sklopu ima prostora za tako nešto. Glazba je toliko široki pojam da se sve može spojiti. Od ovog koncerta očekujem jedno fantastično iskustvo za mene –  da se publika i ja dobro zabavimo te očekujem da to bude još jedno priznanje u mojoj karijeri.

Scena: Je li ovo nova dimenzija u vašoj karijeri?
Pokojni otac je meni govorio: “Jedva čekam trenutak kad ćeš prestati biti klinac i dobiti jednu ozbiljniju patinu”. Nažalost on to nije dočekao jer sam ja u tim godinama želio biti dječak i gajio sam tog dječaka, no prirodno dođe vrijeme da prihvatim i tu neku novu ulogu, zreliju i odgovorniju…

Boris NovkovićScena: Nekoliko godina vas nije bilo na sceni. Što se dogodilo?
Ja sam na početku karijere 1986. godine  eksplodirao i bio jedan od najtiražnijih glazbenika u domeni pop i rock glazbe. Onda sam s početkom 90-ih bio u nekoj polukrizi, kad su se u glazbi događala neka preslagivanja, došli su neki novi trendovi – dance  je tad eksplodirao. I tada se dogodio taj album i pjesma ‘U dobru i zlu‘, i na vjetru te pjesme izbacio sam još nekoliko albuma. Nakon toga se dogodilo malo lutanje. 2000. godine smo napravili jedan album ‘Direkt. Bio je to pokušaj da napravimo nešto drugačije, ali nije naišlo baš na odobravanje. Tu se sigurno dogodila mala kriza, a 2005. godine se dogodio taj hit ‘Vukovi umiru sami’, koji je bio i regionalni hit. To je bilo jako dobro razdoblje od tri do četiri godine. Radili smo i velike turneje. No opet je došlo do nekog zasićenja, neke tišine… To su moje tri faze u karijeri. Ja se nadam da je ovo početak jedne moje bolje faze u jednom periodu pauze od pet šest godina u kojem se ništa nije specijalno sa mnom događalo. Nadam se da je ovo novi početak.

Boris NovkovićScena: Je li ljubav uvijek inspiracija?
Većinom je ljubav inspiracija za pjesme. Ljubav je esencija svijeta, svemira… Ljubav je trenutak gdje nije ništa potrebno, praiskonska emocija koja nas čini živima. Ljubav je ono kad shvatiš da si zapravo ovdje, sada, zauvijek, vječan i neprolazan, iako nas jednog dana neće biti.

Scena: Duhovnost vam je jako važna?
Duhovnost je bitna, ali ona se mora dogoditi Boris Novkovićspontano. Nametnuta duhovnost je laž. Čovjek mora sam tražiti neke odgovore. Često sam u životu bio dosta hrabar. Kad sam osjetio da sam zagušen u bilo kojem segmentu života, bio to ljubavni ili profesionalni život, bio sam hrabar da mijenjam svoje stvari. A te promjene, koliko god nekad mogu biti bolne i ‘na prvu’ se čine kontraproduktivne, one mogu donositi tu duhovnost. Moje mišljenje je da treba biti hrabar u životu jer hrabrost je i put do duhovnosti.

Scena: Na tragu duhovnosti i današnjeg vremena, bi li ljudi i danas Isusa razapeli na križ?
Možda i gore. Ne znam bi li ga razapeli na križ, ali danas postoje instrumenti koji mogu biti jednako bolni kao i križ.

Foto: Scena.hr