Svjetski dan radija: Prigodni program

Obilježavanje…

Hrvatski radio kao svoje promicatelje ove je godine izabrao Ivicu Kostelića i Ružu Pospiš Baldani

Svjetski dan radija– Radio igra važnu ulogu u našim životima. U svojemu životnom vijeku provedemo oko devet godina slušajući radio što je duže od bilo koje druge aktivnosti koju obavljamo, osim disanja i spavanja. Radio nam pruža mogućnost da upoznamo novu glazbu, zamisli i stvorimo nov način razmišljanja – ističe Graham Dixon iz Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU).
Hrvatska radiotelevizija pridružuje se danas, 13. veljače 2017. godine, obilježavanju Svjetskoga dana radija (eng. World Radio Day) nizom prigodnih sadržaja u programima Hrvatskoga radija te na mrežnim stranicama i multimedijskoj usluzi HRTi. Svjetski dan radija proglasio je UNESCO na inicijativu Španjolske radijske akademije (španj. Academia Española de la Radio), a datum obilježavanja odabran je prema danu kad je 1946. godine osnovan Radio Ujedinjenih naroda. Inicijativa se temeljila na popularnosti i uspjehu radija koji i danas ima nezamjenjivo mjesto u ljudskoj svakodnevici. To je najdostupniji i najdinamičniji medij koji, prilagođujući se tehnološkim promjenama 21. stoljeća, pronalazi nove načine suodnosa sa slušateljima. Radio dopire do najšire javnosti, informira nas, obrazuje i zabavlja dajući nam mogućnost sudjelovanja u programu te s njim nikad nismo sami. Zato je slogan ovogodišnje proslave Svjetskoga dana radija Radio ste vi! (eng. Radio is You!).
Svjetski dan radija– Ovo je vrijeme revolucije u pristupu i širenju informacija, no bez obzira na te velike promjene radio nikad nije bio tako dinamičan, poticajan i važan. U doba turbulencija radio je trajno sredstvo zbližavanja društvene zajednice. Na putu na posao, u našim domovima, uredima, u doba mira, sukoba ili kriza radio je uvijek osnovni izvor informacija i znanja, poveznica između generacija i različitih kultura, nadahnuće za boljitak čovječanstva i naša veza sa svijetom. Radio osluškuje potrebe svoje publike i odgovara na njih. Radio je stup ljudskih prava i dostojanstva, moćni pokretač odgovora na različite izazove u svim društvenim područjima – istaknula je u povodu obilježavanja ovogodišnjega Svjetskoga dana radija ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova.
Dodala je da se proslavom toga dana, među ostalim, nastoji poticati velike i male radijske postaje diljem svijeta na promicanje pristupa informacijama i slobode izražavanja preko radiovalova.
– Hrvatski radio dio je europske kulturne stečevine javnih medijskih servisa i ujedno jedan od najstarijih medija na području jugoistočne Europe, a s radom je započeo kao Radio Zagreb 15. svibnja 1926. godine. Od tada do danas Hrvatski radio svakodnevno obavješćuje javnost o radu državnih i javnih institucija te svim temama bitnima za Republiku Hrvatsku i društvo u cijelosti, a svojim programima pridonosi i očuvanju nacionalnoga identiteta, jezika i kulture te potiče razvoj civilnoga društva, demokraciju, snošljivost, solidarnost i humanost – istaknuo je u povodu Svjetskoga dana radija glavni urednik Prvoga programa Hrvatskoga radija Vladimir Kumbrija.
Dodao je kako Hrvatski radio korisnicima nudi tri nacionalna i osam regionalnih programa te međunarodni multimedijski program HRT – Glas Svjetski dan radijaHrvatske namijenjen hrvatskomu iseljeništvu i međunarodnoj javnosti te mrežnu uslugu Slušaonica. „Na svim je programima i svim platformama Hrvatski radio dostupan svima, čak i najmanjim lokalnim zajednicama, a stalnim suodnosom sa svojom publikom Hrvatski radio osluškuje njezine potrebe i nastoji obrađivati sve teme iz svih područja koja zanimaju slušatelje“, dodao je Vladimir Kumbrija. Najavio je da će se obilježavanju Svjetskoga dana radija Hrvatski radio pridružiti nizom prigodnih sadržaja u svojim nacionalnim i regionalnim programima. Emitirat će se posebni audioprilozi posvećeni Svjetskomu danu radija, a slušatelje će se pozvati da svoju sklonost radiju 13. veljače iskažu i na društvenim mrežama koristeći se ključnim riječima #WorldRadioDay.
Na inicijativu Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU) radijske postaje uključene u proslavu Svjetskoga dana radija u ponedjeljak 13. veljače razmijenit će jednominutne priloge u kojima će poznate osobe iz pojedinih država istaknuti svoju povezanost s radiom. Hrvatski radio kao svoje promicatelje ove je godine izabrao Ivicu Kostelića i Ružu Pospiš Baldani.

Foto: Press