fbpx

Mijenjamo svijet: Butan – Diktatura sreće

Dokumentarni film Butan – Diktatura sreće

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 19. siječnja 2022. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet u terminu od 21.05 sati prikazat će dokumentarni film Butan – Diktatura sreće.

Butan

Smješten u podnožju Himalaje, to je zemlja poznata po iznimnoj ljepoti prirode te naglasku koji stavlja na sreću svojih stanovnika. Zbog visoke osviještenosti Butana o važnosti očuvanja okoliša ta se zemlja jedina na svijetu može pohvaliti negativnim ugljičnim otiskom.

Butan

Mnogi tu malenu državu smatraju pozitivnim primjerom ostatku svijeta, ali iza te idilične fasade krije se okrutna stvarnost.

Budizam je jedina religija koju dinastija Wangchuck tolerira, a ta dinastija upravlja zemljom već posljednjih stotinu godina. Ovaj ultrakonzervativni režim blisko je povezan s budističkom vjerom.

Brojni milijunaši i hollywoodske zvijezde koji posjećuju Butan kako bi radili na svojoj karmi uživaju u blagostanju zahvaljujući isključivo muci brojnih potplaćenih radnika.

Dokumentarni film istražuje vladavinu ove dinastije, ali i kontrakulturni pokret mladih do kojeg je došlo otkako je njihova zemlja izložena internetu.

Foto: Press HRT