fbpx

Stanje u 17 sati: U Hrvatskoj 442 zaraženih virusom Covid-19

Hrvatska…

covidNacionalni stožer Civilne zaštite obratio se medijima i javnosti u 17.00 sati s najnovijim informacijama o koronavirusu Covid-19 u Hrvatskoj.
– Imamo ukupno 442 pozitivnih osoba zaraženih virusom Covid-19 u Hrvatskoj. Patološki nalaz preminule osobe iz Istarske županije pokazuje da se radi o Covid 19 – rekao je Krunoslav Capak.
22 osobe su ozdravile i otpuštene iz bolnice. 10 osoba se nalazi na respiratoru. Dosad je obavljeno ukupno 3618 testiranja. 20.000 osoba je u samoizolacija, potvrđeno je preko 2.000 kontakata. 150 osoba se nalazi u karanteni, od čega su 102 osobe hrvatski državljani.
Za područja Murtera i Betine je proglašena karantena, nitko od građana ne može ući niti izaći. Stožer ponovo poziva građane da se što više pridržavaju mjera zaštite od virusa Covid-19.
U noći na utorak je na snagu stupila i mjera – Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH.

Covid

Od zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH bit će izuzete osobe i djelatnosti bitne za promet i kretanje roba, opskrbu područja, opskrbu plinom i strujom, dostavu lijekova, komunalne djelatnosti, dnevne migracije zaposlenih, novinari i hitna medicinska skrb te žurne i operativne službe.
Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u petak dodatne mjere kako bi se spriječili dodatni socijalni kontakti. Mjere su vezane uz sklapanje braka i životnog partnerstva te pogreba. Prema novim pisanim odlukama, vjenčanja i pogrebi će se organizirati u krugu najuže obitelji, uz nazočnost službene osobe, ali samo pod uvjetom da nitko nema respiratorne simptome. Zatvorena su dječja igrališta i sportska igrališta.
Od četvrtka u 0:01, na snagu je stupio čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Podsjećamo na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca: u zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, na otvorenom prostoru od 1 metar.

Izvor: HZJZ – koronavirus.hr
Foto: Pixabay/ HZJZ – koronavirus.hr