fbpx

Darian, hrvatski kralj samopomoći u režiji Krešimira Dolenčića

U Kerempuhu: Darian, hrvatski kralj samopomoći

Praizvedba predstave Darian, hrvatski kralj samopomoći Dine Vukelić u režiji Krešimira Dolenčića održat će se u nedjelju, 10. listopada 2021. godine u Satiričkom kazalištu Kerempuhu. Pretpremijere su zakazane za 8. i 9. listopada.

hrvatski kralj

U ovoj distopijskoj satiri smještenoj u blisku budućnost nesretnom narodu u spas dolazi superjunak novonormalnog doba, neokaljan i vanjskim svijetom neokrznut Darian. Spomenuti nesretnici, marginalci, influenceri, ovisnici o opijatima, tehnologiji i društvenim mrežama, a ponajviše o sreći, oslanjaju se na novog vođu, čudotvorca i spasitelja koji im jedini može pomoći na putu prema njihovom samoostvarenju.

Iako pomaknuta jedno desetljeće unaprijed, ova je satira povezana s današnjim trenutkom u kojemu stvarnost, uslijed pandemijske situacije i socijalne distance, nalikuje na kakav SF film.
Tehnologija i virtualni svjetovi preuzimaju živote, a pojedinca preuzima želja da se pod svaku cijenu spasi i pronađe instant-recept za sreću.

U Darianovu nevinom i neokaljanom pogledu na novonormalni (ili nenormalni) svijet otkrivaju se začudnost i apsurd postojanja. Jedan drugačiji čovjek, heroj po neiskvarenosti, ultimativni influencer svojih pratitelja nosi titulu hrvatskog kralja samopomoći, a da zapravo, pomažući drugima, tek treba pronaći sebe negdje na postajama stvarnog svijeta.

Naslovnu ulogu u predstavi Darian, hrvatski kralj samopomoći tumači Borko Perić, a u predstavi još igraju Filip Detelić, Ana Maras Harmander, Eugen Stjepan Višić, Rea Kamenski – Bačun, Josipa Anković, Josip Brakus, Fabijan Komljenović, Igor Jurinić, Matija Šakoronja i Danijela Evđenić.

Scenografiju i kostimografiju predstave Darian, hrvatski kralj samopomoći potpisuje Valentina Crnković, skladatelj je Ivan Josip Skender, oblikovateljica svjetla Željka Fabijanić Šaravanja, suradnica za scenski pokret Matea Bilosnić. Asistentica režije je Kristina Grubiša, asistent scenografkinje Kristijan Popović, a asistentica kostimografkinje Martina Ptičar.

Foto: Press Kerempuh