fbpx

Enrico Dindo i Alessio Allegrini u Majstorskom ciklusu

Maestro Enrico Dindo i proslavljeni hornist Alessio Allegrini

Prvi put kao gost, nakon što je šest koncertnih sezona bio šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, maestro Enrico Dindo vraća se u Majstorski ciklus, koncertom koji će se održati u četvrtak, 10. veljače 2022. godine u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Enrico Dindo

Udružuje se s još jednim talijanskim glazbenikom, proslavljenim hornistom Alessiem Allegrinijem, dugogodišnjim solo hornistom Orkestra Akademije Santa Cecilia iz Rima te Festivalskog orkestra u Lucernu, koji kao solist koncertira diljem svijeta s vodećim orkestrima i dirigentima.

Tumačit će najizvođeniji koncert za rog i orkestar 20. stoljeća – onaj Richarda Straussa. Riječ je o njegovu drugom koncertu za taj instrument; iako je prvi napisao gotovo šest desetljeća prije (1883.), i u drugome je slijedio koncepciju klasičnog koncerta, spajajući estetiku prošlih vremena s vlastitim jezikom koji odražava glazbene promjene prve polovice 20. stoljeća.

Nastao usred Drugog svjetskog rata, Koncert kao da predstavlja skladateljev bijeg od užasa kojima je svjedočio.

Straussovu Koncertu prethodi energična i ekspresivna uvertira Egmont Ludwiga van Beethovena iz popratne glazbe za istoimenu dramu Johanna Wolfganga von Goethea o junaštvu vojskovođe Lamorala, grofa od Egmonta.

U drugome dijelu, na rasporedu je 9. simfonija Antonína Dvořáka koju je kritičar New York Evening Posta, H. T. Finck, nakon praizvedbe krajem 1893. u Carnegie Hallu u New Yorku proglasio „najvećim simfonijskim djelom ikad skladanim u ovoj zemlji“.

Golemu popularnost djelo je zadržalo do danas, svojim poletnim temama, raskošnom orkestracijom i preglednom formom koja se temelji na cjelovitosti tematskog materijala. Dvořák je majstorski povezao cijelu europsku simfonijsku tradiciju, ali i glazbu dvaju kontinenata i naizgled oprečnih svjetova, Europe i ‘novoga svijeta’ – Amerike.

Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili pisanom obliku). Nošenje zaštitne maske je obavezno.

Četvrtak, 10. veljače 2022. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, dirigent
Alessio Allegrini, rog

Program:
Ludwig van Beethoven: Egmont, uvertira, op. 84
Richard Strauss: 2. koncert za rog i orkestar u Es-duru
Antonín Dvořák: 9. simfonija u e-molu, Iz novog svijeta, op. 95

Foto: Press HRT – Dinko Bažulić