fbpx

Marco Rizzi i Enrico Dindo oduševili nastupom u Lisinskom

Svjetski poznati violinist Marco Rizzi i Enrico Dindo

Svjetski poznati violinist Marko Rizzi oduševio je publiku u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu svojim sinoćnjim nastupom sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije na koncertu pod naslovom Kraj stoljeća (franc. Fin de siècle).

Marco Rizzi, Simfonijski orkestar

Prvi dio koncerta pripao je Talijanima – talijanskomu skladatelju, talijanskomu dirigentu i talijanskomu solistu. Concerto gregoriano za violinu i orkestar, P 135 Ottorina Respighija violinist Marco Rizzi, laureat uglednih natjecanja Čajkovski i Kraljica Elizabeta, izveo je pod ravnanjem šefa dirigenta Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije maestra Enrica Dinda.

Marco Rizzi

Respighijev je orkestralni kolorit zasjao u njegovu violinskome koncertu iz 1921. godine nadahnutome gregorijanskim napjevima koji je Marco Rizzi izveo na violini Baron Knoop majstora Pietra Guarnerija iz 1743. godine u vlasništvu zaklade Canali Onlus. Za Hrvatski radio (HRT – HR) Marco Rizzi izjavio je kako je dosad mnogo puta izveo Concerto gregoriano koji mu je iznimno važan jer je upravo njime debitirao kao solist s 18 godina uz Orkestar Milanskoga radija.

– Respighi je bio veliki skladatelj i ovo je sjajno djelo. Drago mi je što ga sviram. U njemu do izražaja dolaze najbolje značajke violine – pjevnost, oktave, dvoglasi, legato. Težište je u drugome stavku koji donosi poznatu gregorijansku temu koja je veoma sugestivna za slušanje i sviranje. Po tome kako je Respighi slagao boje instrumenata, to je pravo remek-djelo violinističkoga repertoara – istaknuo je Marco Rizzi, a dug i topao pljesak publike nakon sinoćnje izvedbe nagradio je izvedbom stavka iz Partite za violinu solo Johanna Sebastiana Bacha.
Maestro Enrico Dindo

– Jedan od ponajboljih talijanskih violinista Marco Rizzi nastupio je treći put u Zagrebu. Prva dva puta u hrvatskoj je metropoli nastupio prije petnaestak godina. Uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem tadašnjega šefa dirigenta Nikše Bareze izveo je Koncert za violinu i orkestar Johannesa Brahmsa 2001. godine, a godinu dana nakon toga i Koncert za violinu i orkestar Johna Adamsa – istaknuo je šef dirigent Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije maestro Enrico Dindo.

Marco Rizzi živi i radi u Njemačkoj; u listopadu 2008. godine preuzeo je mjesto na Visokoj školi za glazbu u Mannheimu, a od rujna 2007. godine profesor je na uglednoj Glazbenoj školi kraljice Sofije u Madridu.

Njegovi su učenici dobitnici nagrada na važnim međunarodnim natjecanjima, a redoviti je član ocjenjivačkih sudova na nekima od najuglednijih violinističkih natjecanja među kojima su Kraljica Elizabeta u Bruxellesu, Joachim u Hannoveru i Paganini u Genovi.

U drugome je dijelu koncerta Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Enrica Dinda izveo Prvu simfoniju u D-duru Gustava Mahlera, majstora nove vrste kompleksnosti simfonijskoga jezika kojim odjekuju najrazličitije glazbene asocijacije. Maestro Enrico Dindo izjavio je za Hrvatski radio (HRT – HR) kako je upravo sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije imao prvo dirigentsko iskustvo s Mahlerovom glazbom.

Naime, u veljači 2016. godine na programu su bile Rückertove Pjesme za glas i orkestar koje je izvela hrvatska mezosopranistica svjetskoga glasa Renata Pokupić.

– Snažno me se dojmilo. Otkrio sam jedan novi svijet. Moram reći da se osjećam vrlo ugodno unutar te mahlerovske glazbene atmosfere. Ovaj put imao sam odlične probe s orkestrom. Glazbenici su bili puni energije koju su prenosili i na mene – istaknuo je maestro Enrico Dindo.

Enrico Dindo od 2015. je godine šef dirigent Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije s kojim nerijetko nastupa i kao solist na violončelu, a često istodobno u objema ulogama. Za svoj orkestar kaže da je „sposoban svirati sve, no kvaliteta zvuka orkestra, posebna boja njihova tona bliža je glazbi, primjerice, Mahlera, kasnoga Brahmsa, možda Schumanna nego glazbi bečke klasike“.

Maestro Enrico Dindo vjeruje u budućnost orkestra s kojim namjerava podjednako izvoditi klasiku, romantiku i postromantiku, ali i suvremenu glazbu.

Foto: Press