fbpx

Profili krajolika: Krajolik iz ptičje perspektive

Dokumentarna serija Profili krajolika

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od petka, 5. studenog 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 14.55 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Profili krajolika.

Profili krajolika

Dokumentarna serija Profili krajolika istražuje krajolik iz ptičje perspektive, pokazujući nam tragove koje su povijest, kultura i prirodne sile ostavile u njemu, pripovijedajući nam o mjestu na kojem živimo.

Profili krajolika

Svaka epizoda predstavlja različitu državu ili regiju snimkama iz helikoptera, bespilotne letjelice i satelita. Jedinstvena tehnologija mapiranja koja prikazuje krajolik u različitim povijesnim razdobljima dočarat će nam promjene koje su se u njemu dogodile.

Serija Profili krajolika istražuje kako su glasoviti ljudi oblikovali današnje države, sagledava posljedice ključnih povijesnih događaja i nepojmljivo snažnih prirodnih sila. Ljudsko je djelovanje ostavilo vidljiv trag u krajoliku, a on je pak snažno utjecao na razvoj današnjih država. Serija ispituje i utjecaj društvenih i klimatskih promjena.

Prva epizoda serije Profili krajolika prikazuje Škotsku, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva i zauzima sjevernu trećinu Velike Britanije. Granica s Engleskom pruža se od ušća rijeke Tweed na istočnoj obali do zaljeva Solway na zapadnoj.

Podijeljena je na Škotsko visočje na sjeveru i niskoplaninsko područje na jugu. Ima malo manje od šest milijuna stanovnika, a 80% ih je koncentrirano u južnom dijelu.

Škotska u cijelome svijetu ima imidž romantične zemlje koja budi asocijacije na dvorce, slikovite doline, viski, jezera (tu je i čudovište iz Loch Nessa), kiltove, klanove, lijepe otoke i krda jelena koji slobodno žive u planinama. Ona je i kolijevka golfa, jednog od najpopularnijih sportova uopće.

U ostalim epizodama vidjet ćemo Montanu, Italiju i Dansku.

Foto: Press