fbpx

Prijenos: Spektakl svečanog otvorenja EPK – izravno iz Rijeke

Zagreb…

Na HTV1 i HTV2 Spektakl svečanog otvorenja EPK

EPKOva, 2020. godina jedinstvena je za Hrvatsku: u prvoj polovici godine Hrvatska predsjeda Vijećem EU-a, a naša najveća luka, Rijeka, 1. veljače postaje europska prijestolnica kulture. Tako u 2020. godini Rijeka ima priliku pokazati baštinu, običaje, povijest i umjetnike svoje zemlje, a također i umjetnike iz cijelog svijeta koji će predstaviti kulture zemalja iz kojih dolaze. A u Rijeci nas čeka obilje događaja: manifestacija, festivala, izložbi, koncerata… Na više od 30 lokacija Riječane i goste grada na dan otvorenja očekuje više od 70 događanja, za sve generacije i ukuse.
Hrvatska radiotelevizija će popratiti događanja tog dana u Rijeci kroz sve svoje radijske i televizijske programe, počevši od jutra – javljanjem iz novog studija HRT centra Rijeka u emisiju „Dobro jutro, Hrvatska”. Organizatori EPK Rijeka 2020. najaviti će nam što nas u tom danu čeka na riječkim ulicama i trgovima, ali i u programima HRT-a. Slijedi emisija „Špica, riva, korzo” koja se te subote seli u Rijeku. Cijela je emisija posvećena gradu koji teče, a ispred riječkog HNK Martina Validžić i Danijel Despot razgovarat će s organizatorima prijestolnice kulture i upoznati vas sa zanimljivim stanovnicima grada.
Točno u 17 sati na Prvom programu HRT-a počinje prijenos svečanog otvorenja Europske prijestolnice kulture iz HNK Ivana pl. Zajca. Riječ je protokolarnom dijelu otvorenja EPK, uz kraće glazbeno-scenske nastupe i pozdravne govore, kojem će prisustvovati visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske. Režiser prijenosa iz HNK Ivana pl. Zajca je Miljenko Bukovčan.
Drugi program HTV-a je predviđen za središnji dio otvorenja, koji će se pod redateljskom palicom spektakla otvorenja Dalibora Matanića i tv-redatelja Ivana Miladinova, uz komentatoricu Vlatku Kolarović, događati u riječkoj luci pod nazivom „Opera industriale”. „Luka različitosti” je moto EPK 2020., a riječka je luka oduvijek bila simbol moderne i otvorene Rijeke koja prihvaća brodove svih zastava i boja. „Opera industriale” je nastala po predlošku Zorana Medveda i Josipa Maršića: snaga zvuka električnih gitara donosi propulzivnu energiju riječkog punka i rocka koji su u svoje vrijeme predstavljali buntovnu i hrabru Rijeku. Program zaokružuje najsnažniji zvuk koji još od pradavnih vremena tjera zimu – zvončari velikom bukom najavljuju novo doba u koje Rijeka ulazi 1. veljače 2020. kao Europska prijestolnica kulture.”
Prijenos počinje u 19:30 i završava simbolično u 20:20. Dakako, i Informativni će program pratiti događanja u Rijeci, a ne smijemo zaboraviti ni Hrvatski radio, koji će također svoje nacionalne programe HRA1 i HRA2, kao i lokalni HR Rijeka, posvetiti Rijeci – i također prenositi oba otvorenja.

Foto: Press