fbpx

Hrvatska ženska reprezentacija deseta na Europskom prvenstvu

Mađarska…

HrvatskaU posljednjem nastupu na Europskom prvenstvu u Mađarskoj, hrvatska ženska juniorska reprezentacija poražena je od Njemačke rezultatom 23:22, i tako je osvojila 10. mjesto. Borbeno je i žustro bilo prvo poluvrijeme. Hrvatska ga otvara s 2:0, ali Njemačka to lako stiže i ima minimalnu prednost sve do 6:5. Onda naše mlade rukometašice s dva pogotka za redom preuzimaju vodstvo i ne ispuštaju ga do kraja prvoga dijela. Imala je Hrvatska dva puta po dva pogotka viška, ali više od toga nije uspijevala napraviti. Uporne, vrlo čvrste Njemice stalno su se vraćale. S mnogo pojedinačnih duela, stalnim prekidima naših napada iscrpljivale su našu udarnu četvorku na vanjskim pozicijama, pa je izbornik Ivan Jerković morao dozirati minutažu Eme Guskić, Tine Barišić, Lucije Jandrašić i Lee Franušić. Neke od njih su na prvenstvu odigrale više od pet sati.
– Nažalost, zapala nas je izuzetno teška skupina i ona je odredila mnogo toga. Uostalom, Nizozemska je u finalu, Danska u borbi za 5. mjesto, a Njemačka nas je evo dva puta pobijedila. Da smo bili kompletni, jer nedostajale su nam tri možda i ključne vanjske igračice, uvjeren sam da bi priča bila drugačija. Ali ja sam zadovoljan. Djevojke su pokazale karakter, posebno u ova dva posljednja susreta. Napravili smo korak naprijed jer ne zaboravite, ova Njemačka je 2013-te kada smo mi bili 13-ti, bila europski prvak, a mi smo s njima danas igrali. Mi imamo problem nedostatka utakmica ovih djevojaka. Naime, one u kadetskoj kategoriji imaju po 50-60 utakmica u ligi, ali kada dođu u juniorsku konkurenciju nemaju ligu i automatski idu u seniorski sastav gdje igraju možda desetak susreta godišnje. Nizozemke su, recimo godinu dana na okupu u svojoj akademiji, Mađarice se okupljaju svaki tjedan dva-tri dana. Teško je takvim sustavima parirati. Osigurali smo Svjetsko prvenstvo sljedeće godine i to je velika stvar za hrvatski ženski rukomet i ovu generaciju – rekao je izbornik ženske juniorske reprezentacije Ivan Jerković.
– Bila nam je teška skupina. Ali borile smo se koliko god smo mogle. Šteta je što nismo za kraj dobile Njemačku, ali što je tu je. Umorne smo jako. Ipak, mislim da se vidi napredak u igri, posebno u ove posljednje četiri utakmice. I ono što je jako bitno, idemo direktno na Svjetsko prvenstvo, odnosno nemamo kvalifikacija. Nadam se da ćemo tamo biti kompletne – kazala je Ema Guskić.
Njemačka je dakle deveta, Hrvatska deseta, Austrija jedanaesta, Crna Gora dvanaesta, Švedska 13-ta, Portugal 14., Slovenija 15, a Slovačka posljednja 16-ta.
U nedjelju, 21. srpnja pada odluka od tome tko će biti na 5. i 6. mjestu odnosno kome pripadaju medalje na 12-om Europskom prvenstvu. U borbi za broncu su Rusija i Norveška, a za zlato Nizozemska i Mađarska.

Foto: Press – Hrvatski rukometni savez