Goran i Ne gledaj mi u pijat nagrađeni na Montenegro film festivalu
By redakcija On 9 kol., 2017 At 04:39 PM | Categorized As LifeStyle, Naslovnica, Tech, Vijesti | With 0 Comments

Herceg Novi…

GoranNa 31. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festival, koji se od 1. do 7. kolovoza održao u Herceg Novom, Goranu Nevia Marasovića dodjeljena je Nagrada Živko Nikolić za najbolji film, a Hana Jušić je za Ne gledaj mi u pijat nagrađena Zlatnom mimozom za režiju.
Dugometražni igrani film Goran Nevia Marasovića prikazan je u sklopu programa ‘Kino Orjen’ koji daje presjek najzanimljivijih stilskih i žanrovskih iskoraka ostvarenih tijekom prošlogodišnje produkcije. Nagrada Živko Nikolić, ujedno i najvažnija nagrada festivala, dodjeljuje se najhrabrijem i najuzbudljivijem filmu programa, a Goran je prema ocjeni žirija ‘rijedak i poseban u kinematografijama regije. On smjelo zaobilazi ustaljeni povijesni – politički – ideološki okvir u kojem nastaju ovdašnji filmovi, te je primjer hrabrog žanrovsko/stilskog iskoraka, ukazujući na smjer u kojem bi u budućnosti mogli nastati neki novi, svježi i drugačiji filmovi s ovih prostora’, navodi se u obrazloženju. Ove godine o najboljem filmu programa odlučivao je žiri u sastavu Đorđe Milosavljević (predsjednik žirija), Sunčica Unevska i Stefan Bošković.
Ne gledaj mi u pijatDebitantski dugometražni igrani film Ne gledaj mi u pijat prikazan je u sklopu glavnog natjecateljskog programa festivala u Herceg Novom, a Zlatna mimoza za režiju Hani Jušić je pripala zbog ‘suverene i suptilne orkestracije svih stvaralačkih sastavnica tog dirljivog filma’. Žiri je odluku donio u sastavu Milcho Manchevski (predsjednik žirija), Nataša Ninković, Ines Tanović, Zrinko Ogresta i Ivan Salatić.
Oba naslova, koja su nastala uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, iza sebe imaju mnogobrojna priznanja i prikazivanja na festivalima diljem svijeta.
Dodajmo kako su se na festivalu prikazali i dugometražni igrani filmovi Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, manjinska hrvatska koprodukcija Oslobođenje Skoplja Rade i Danila Šerbedžije (hrvatski koproducent je Igor A. Nola iz MP filmske produkcije) te kratkometražni filmovi Pino Josipa Lukića, Fabijan Lovre Mrđena, Tanja Jasne Nanut, Srami se Darie Blažević i Terarij Hane Jušić.

Foto: Press arhiva

comment closed