fbpx

Leteći fratar na festivalu u New Yorku

Margaret Mead Film…

Leteći fratarDokumentarni film ‘Leteći fratar‘ HRT-ovih autora Davora Borića i Ljiljane Šišmanović bit će prikazan 19. listopada 2018. godine u 18.30 sati u službenoj konkurenciji Margaret Mead Film and Video Festivala koji se od 18. do 21. listopada održava u Museum of Natural History u New Yorku, SAD.
‘Leteći fratar’ filmska je priča je o je karmelićaninu, ocu Zvonku Martiću, doktoru etnologije i prioru samostana koji je Leteći fratarčuvar narodnoga blaga i znanstvenik koji istražuje interreligijska mjesta na tlu Bosne i Hercegovine, a nastala je u produkciji emisija pučke i predajne kulture Programskoga odjela Kultura, kao dio ciklusa dokumentarnih filmova o Hrvatima u Bosni i Hercegovini.
Svoj nadimak ‘leteći’ otac Zvonko Martić dobio je zbog dojma kojeg ostavlja kada se u redovničkom habitu kreće po Karmelu svetoga Ilije na Buškom jezeru gdje organizira koncerte, izložbe, stručne skupove, po kojemu stalno ‘leta’ kako bi izložio još jedan vrijedan primjerak čipke ili u depou s narodnim nošnjama katalogizirao još jedan vrijedan tradicijski odjevni predmet Hrvata, Bošnjaka ili Srba iz Bosne i Hercegovine.
Američki prirodoslovni muzej, proslavljen u hit filmu ‘Noć u muzeju’ jedan je od najvećih i najljepših svjetskih prirodoslovnih muzeja. A Margaret Mead najstariji je američki festival dokumentarnoga filma i jedan od najznačajnijih filmskih festivala dokumentarnog i etnografskog filma.
Reportažu o filmu Leteći fratar u New Yorku gledatelji HRT-a moći će vidjeti u Magazinu ‘Puls’, 15.studenog 2018. godine.

Foto: Press