LADO i MÁNE održali zajednički koncert u Budimpešti
By redakcija On 15 lip., 2019 At 10:38 AM | Categorized As Naslovnica, Televizija, Vijesti, Zanimljivosti | With 0 Comments

Budimpešta…

LADOGodinu dana nakon prvog zajedničkog koncerta koji su Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO i Mađarski državni narodni ansambl MÁNE održali u Zagrebu, suradnja je nastavljena zajedničkim nastupom u Budimpešti. Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO i Mađarski državni narodni ansambl MÁNE održali su sinoć zajednički cjelovečernji koncert u Mađarskoj kući tradicije u Budimpešti.
Umjetnici Ansambla LADO izveli su koreografije i glazbene brojeve iz svog ovogodišnjeg plesnog programa „Neka sjaji sunce svima“ dok se mađarski ansambl predstavio plesovima i pjesmama koje se temelje na životnom djelu cijenjenog mađarskog kompozitora, etnomuzikologa i filozofa Zoltána Kodályja.
U prepunoj dvorani bio je i Mladen Andrlić, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj te visoki državni i strani uzvanici.
LADO– Iznimno nam je drago što se suradnja Ansambla LADO i Mađarskog državnog narodnog ansambla nastavila u novoobnovljenom impozantnom sjedištu Ansambla MÁNE u Budimpešti. Svi smo izrazili želju da se ona nastavi i u budućnosti s ciljem upoznavanja i širenja tradicijske izvedbene kulture naših zemalja. Zahvaljujemo Mađarskom institutu u Zagrebu i Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Mađarskoj na predivnom gostoprimstvu i pomoći u organizaciji ovog koncerta – rekla je Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO.
Suradnja dvaju ansambala počela je 2017. godine u Mađarskom institutu u Zagrebu kada su se zajedno prisjećali Antala Kricskovicsa, hrvatskoga plesnog umjetnika iz Mađarske koji je bio koreograf Mađarskoga državnog narodnog ansambla, a ujedno i umjetnik Lada. Njegova je umjetnost spajala kulture obaju naroda.

Foto: Press – Kis Ferenc

comment closed