fbpx

Genijalna prijateljica ispraćena oduševljenjem publike

Genijalna prijateljica u izvedbi čak 29 glumaca Drame

Sinoć je premijerno izvedena dugo očekivana predstava Genijalna prijateljica, svjetski poznate spisateljice Elene Ferrante, autorice čiji je identitet još uvijek nepoznat, u režiji Marine Pejnović te u izvedbi čak 29 glumaca Drame.

Genijalna prijateljica

Predstava Genijalna prijateljica impresionirala je premijernu publiku koja je izvedbu, autorski tim i ansambl nagradila dugotrajnim aplauzom i višestrukim ovacijama.

Genijalna prijateljica

Za nas je danas priča Elene Ferrante i priča o našim prisutnostima u odsutnom vremenu, o bolnim fiksacijama tranzicijskog doba u kojemu se zbog duljine njegova trajanja ne uspijevamo snaći. Priča je to o neutješnosti odrastanja, o njegovoj traumatičnosti i uzbudljivosti. Priča o njima i o nama…

Genijalna prijateljica

U konačnici, priča je to i o važnosti teatra koji nam danas može, možda bolje od ikoga, ispričati takve priče za koje znamo da smo ih jednom proživjeli, a koje nikada nismo uspjeli izbrisati iz svojega ili kolektivnog pamćenja, osvrnula se intendantica Dubravka Vrgoč na popularan roman o dvjema djevojčicama na siromašnom poslijeratnom talijanskom Jugu.

Genijalna prijateljica

U predstavi Genijalna prijateljica, Lilu igra Jadranka Đokić, a Elenu Iva Mihalić. U ulogama su i Ivan Jončić, Mirta Zečević, Alen Šalinović, Vanja Matujec, Ivan Colarić, Milan Pleština, Ana Begić Tahiri, Filip Vidović, Luca Anić, Franjo Kuhar, Daria Lorenzi Flatz, Luka Dragić, Iva Jerković, Marin Stević, Zijad Gračić, Barbara Vicković, Dušan Bućan, Mislav Čavajda, Marin Klišmanić, Jelena Otašević Babić, Goran Grgić, Olga Pakalović, Tin Rožman, Ivana Boban, Silvio Vovk, Tesa Litvan i Ksenija Marinković.

Predložak su dramski adaptirali Nina Pavlović i Filip Jurjević a za kostime i scenografiju zaslužna je Zdravka Ivandija Kirigin. Skladatelj je Josip Maršić, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, videa Ivan Lušičić Liik a scenski pokret oblikovao je Pravdan Devlahović.

Foto: Press HNK Zagreb – Jovica Drobnjak