fbpx

Kći slavnog Charlieja Chaplina, Geraldine Chaplin stiže u Zagreb

Zagreb…

Glumačka ikona i kći slavnog Charlieja Chaplina, Geraldine Chaplin,  predstavit će romantičnu komediju Sidro i nada kojim se zatvara 16. ZFF

Geraldine ChaplinIkona španjolskog, američkog i francuskog filma, glumica koja se proslavila ulogama u ostvarenjima Davida Leana, Carlosa Saure i Roberta Altmana, kći slavnog Charlieja Chaplina, Geraldine Chaplin u studenom stiže u Zagreb kao posebna gošća 16. Zagreb Film Festivala (11. – 18. studenog 2018.).
Pripadnica slavne multinacionalne glumačke dinastije Chaplin, prva od osmero djece Charlieja Chaplina i Oone O’Neil i unuka nobelovca Eugenea O’Neila školovala se za balerinu te se nakon kratkotrajne karijere profesionalne plesačice u Parizu okrenula glumi. Prvu filmsku ulogu ostvarila je kao djevojčica u Svjetlima pozornice (1952.) Charlieja Chaplina, no otkrio ju je David Lean namijenivši joj ulogu odane supruge Tonye u Doktoru Živagu (1965.) koja joj je donijela nominaciju za nagradu Zlatni globus za najbolju mladu nadu.
Nakon uloge u psihološkom trileru Peppermint frappé (1967.) velikog Carlosa Saure, s njim uspostavlja dugotrajnu suradnju te nastupa u filmovima koji se smatraju vrhuncima španjolske kinematografije (npr. Ana među vukovima – Ana y los lobos, 1973., i Zmija u njedrima – Cría cuervos, 1976.). Godine 2006. Španjolska akademija filmskih umjetnosti i znanosti nagradila ju je Zlatnom medaljom za doprinos španjolskoj kinematografiji.
Geraldine ChaplinMeđu najvažnija glumačka ostvarenja ubrajaju se film mozaične strukture Nashville (1975.) Roberta Altmana u kojem glumi nepodnošljivu reporterku BBC-ja, za koji je također bila nominirana za Zlatni globus za sporednu ulogu, romantična drama Doba nevinosti Martina Scorsesea (1993.), Pričaj s njom (2002.) Pedra Almodovara, horor drama Sirotište (2007.) u režiji J. A. Bayone.
U brojnim intervjuima koje je dala povodom snimanja biografije Chaplin (1992.) s Robertom Downeyjem u kojoj je tumačila lik svoje bake Hannah, Geraldine je otkrila da je Charlie Chaplin u ulozi oca bio strog i da u svakodnevnom životu nije bio nimalo sklon humoru, ali da je kao kritičar pratio i podržavao njezin rad.
Na svečanom zatvaranju Zagreb Film Festivala Geraldinu Chaplin gledamo u gorko-slatkoj romantičnoj komediji o ljubavi, prijateljstvu i majčinstvu Sidro i nada (Anchor and Hope, 2017.) u režiji Carlosa Marquesa-Marceta (10 000 km). Glavnu ulogu Eve, djevojke koja se zajedno s partnericom i njihovim najboljim prijateljem sprema za čari roditeljstva, tumači Oona Chaplin, Geraldinina kći iz braka s čileanskim filmašem Patriciom Castillom, koju ljubitelji Igre prijestolja znaju kao Talisu Maegyr.
Geraldine Chaplin živi između Miamija, Madrida i švicarskog Corsier-sur-Veveyja. Ove jeseni provela je nekoliko tjedana U Hrvatskoj na setu filma Bosonogi car, satire o Europi čija se radnja odvija na Brijunima. Režiju filma nastalog u belgijsko-nizozemsko-bugarsko-hrvatskoj koprodukciji potpisuju Peter Brosens i Jessica Woodworth, koje pamtimo po filmovima Khadak, Altiplano i Kralj Belgijanaca, prikazanim na prethodnim izdanjima ZFF-a. Hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić iz producentske kuće Propeler film.

Foto: Press – Hassan Abdelghani