fbpx

Stanje u 16 sati: U Hrvatskoj 315 zaraženih virusom Covid-19

Hrvatska…

Covid-19, Vili BerošNacionalni stožer Civilne zaštite obratio se medijima i javnosti u 16.00 sati s najnovijim informacijama o koronavirusu Covid-19 u Hrvatskoj.
– Imamo ukupno 315 pozitivnih osoba zaraženih virusom Covid-19 u Hrvatskoj. Ukupno je testirano 2757 uzorka, a 5 osoba je i dalje na respiratoru. Dosad je pozitivno testirano 15 liječnika specijalista iz bolnica, 1 liječnik obiteljske medicine, 4 specijalizanta i tri medicinske sestre – rekao je Vili Beroš.
– Večeras u ponoć počinje mjera koja se odnosi na zabranu putovanja iz grada u grad. Pozivam sve, i pravne osobe i civilne stožere, da budu racionalni. Ako ne želite da se zaustave gospodarske aktivnosti budite racionalne. Dajte dozvole da se posao može obavljati uz minimalan broj ljudi – kazao je Davor Božinović.
– Idemo prema sve strožim mjerama kretanja, do toga da će se moći kretati samo oni koji trebaju obavljati posao kako život ne bi stao. Ali to ne znači sve službe, već više idemo prema onima koje su nužne i čiji izlazak je nužno potreban – zaključio je Božinović.
Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u petak dodatne mjere kako bi se spriječili dodatni socijalni kontakti. Mjere su vezane uz sklapanje braka i životnog partnerstva te pogreba. Prema novim pisanim odlukama, vjenčanja i pogrebi će se organizirati u krugu najuže obitelji, uz nazočnost službene osobe, ali samo pod uvjetom da nitko nema respiratorne simptome. Zatvorena su dječja igrališta i sportska igrališta.
Od četvrtka u 0:01, na snagu je stupio čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Podsjećamo na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca: u zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, na otvorenom prostoru od 1 metar.

Izvor: HZJZ – koronavirus.hr
Foto: Pixabay