fbpx

Hrvatska 55. od 176 zemalja po korupciji

Hrvatska…

Začarani krug korupcije i neravnopravnosti mora se prekinuti – Indeks percepcije korupcije (IPK) 2016: rezultati Hrvatske

Hrvatska– U velikom broju zemalja ljudi zbog korupcije ne mogu zadovoljiti ni svoje osnovne potrebe, pa svake večeri gladni odlaze u krevet, dok oni moćni i korumpirani nekažnjeno uživaju u raskoši – izjavio je José Ugaz, predsjednik Transparency Internationala.
Rezultat Indeksa percepcije korupcije 2016 za Hrvatsku je 49 – a to pokazuje da se u Hrvatskoj problem korupcije u javnom sektoru još uvijek ne rješava na zadovoljavajući način. Uz politička previranja i ponovljene izbore, 2016. godinu u Hrvatskoj je obilježio niz korupcijskih afera, od kojih su mnoge bile vezane uz članove bivše vladajuće koalicije, a koje su potvrdile snažnu potrebu za regulacijom lobiranja. Stoga će važni kriteriji za ocjenu nove Vlade biti upravo integritet i povjerenje u njezine članove, te poštivanje neovisnih institucija, medijskih i građanskih sloboda i demokratskih standarda.
69 posto od 176 zemalja uključenih u Indeks percepcije korupcije 2016 ostvario je rezultat niži od 50, na ljestvici od a 0 (što označava najveći stupanj korupcije) do 100 (što označava oslobođenost od korupcije). Taj rezultat razotkriva koliko je širom svijeta korupcija u javnom sektoru snažna i sveprisutna. Broj zemalja koje su ove godine nazadovale na IPK ljestvici veći je od broja zemalja koje su poboljšale svoj rezultat, što ukazuje na potrebu za hitnim djelovanjem.

Nema jednakih mogućnosti za sve
Korupcija i neravnopravnost međusobno se potiču, odnosno stvaraju začarani krug koji uključuje korupciju, neravnopravnu podjelu moći u društvu i neravnopravnu raspodjelu bogatstva. Kao što je afera Panama Papers pokazala, bogati i moćni još uvijek isuviše lako mogu iskorištavati netransparentnost globalnog financijskog sustava za vlastito bogaćenje na račun javnih dobara.
Slučajevi visoke, odnosno političke korupcije, od afera Petrobras i Odebrecht u Brazilu do bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, pokazuju kako zbog dosluha politike i poslovnih interesa nacionalne ekonomije ostaju bez milijardi dolara prihoda, koje se nauštrb građana slijevaju u džepove nekolicine. Ovakvom vrstom visoke sistemske korupcije krše se ljudska prava, sprečava održivi razvoj i potiče socijalna isključenost.

Rezultati
Indeks percepcije korupcije 2016 predstavlja percepciju korupcije u javnom sektoru u 176 zemalja. Kompletne rezultate možete pogledati na linku http://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2016#table
Danska i Novi Zeland ostvarili su najbolji rezultat – 90, a prate ih Finska (89) i Švedska (88). Premda niti jedna zemlja nije imuna na korupciju, zemlje s najboljim rezultatima odlikuju otvorena vlast, sloboda novinarstva, građanske slobode i neovisno pravosuđe.
Desetu godinu zaredom najlošije mjesto zauzela je Somalija, čiji je ovogodišnji rezultat tek 10. Južni Sudan je predzadnji s rezultatom 11, a na začelju su i Sjeverna Koreja (12) i Sirija (13). Zemlje na dnu ljestvice karakteriziraju široko nekažnjavanje korupcije, loše upravljanje i slabe institucije.
Zemlje u problematičnim područjima, osobito na Bliskom Istoku, ove su godine doživjele najznačajniji pad rezultata. U usporedbi s IPK indeksom iz 2015. najveći pad, od 10 bodova, zabilježio je Katar.
– Skandali oko FIFA-e, istrage vezane uz odluku o održavanju Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u Kataru, te izvješća o kršenjima ljudskih prava radnika-migranata jasno su utjecala na lošiju percepciju ove zemlje – izjavio je Ugaz.

Foto: Screenshot Transparency International