fbpx

Izložba: Leonardo da Vinci – Genij i njegovi izumi!

Zagreb…

Leonardo da VinciJučer je Zagrebu svečano otvorena izložba ‘Leonardo da Vinci – Genij i njegovi izumi‘ i bit će otvorena do 16. kolovoza 2015. godine. Tako je nakon nekoliko europskih gradova genij Leonardo da Vinci došao i do Zagreba. To je izložba koju bi zaista svatko trebao posjetiti. Uvjerite se što jedna osoba može izumiti i proizvesti kada su kreativnost i inovacija u prvom planu. Izložba obuhvaća više od 80 složenih izuma strojeva te reprodukcije Leonardovih najpoznatijih slika i crteža, anatomskih studija i njegovih slavnih kodeksa. Sada imate mogućnost doživjeti nasljeđe velikog genija uživo, na način da upravljate nekima od izloženih strojeva te nakratko otputujete u Leonardovo doba, ili preciznije  – u Leonardov genijalni um.
Leonardo da Vinci sinonim je za inovacije i kreativnost. Nasljeđe tog genija su neobične naprave koje Leonardo da Vincije izumio, veličanstvena umjetnička djela i crteži koje je stvorio te koji još i danas, nakon više od 500 godina, u nama izazivaju strahopoštovanje.
Nakon proučavanja njegova djela ‘Codici Vinciani’, držeći se svih Leonardovih naputaka, grupa stručnjaka i vještih majstora iz Firence, uspjela je proizvesti  interaktivne strojeve u realnoj veličini uporabom istih materijala koje je Leonardo da Vinci u svoje doba imao na raspolaganju. Izlošci obuhvaćaju Leonardove vizionarske izume kao što su helikopter, jednostavnu preteču padobrana, zmaj za letenje, oklopno vozilo, Leonardo da Vincipogonski prijenos, bicikl, automobil, podmornicu, tiskarski stroj, hidrauličnu pilu, projektil, vertikalnu bušilicu…stotinama godina prije nego li su se njihovi stvarni izumitelji zaista rodili. Pored objašnjenja i priloženih skica modela, Leonardovi su projekti obogaćeni reprodukcijama njegovih najpoznatijih slika i crteža, instrumenata, anatomskih studija i njegovim poznatim zapisima.
Izložba je pažljivo zamišljena i oblikovana sa svrhom da privuče pojedince što različitijih interesa te im omogućuje da sami istraže jedan od najvećih svjetskih umova svih vremena. Genij Leonarda da Vincija još uvijek živi, nadahnjujući maštu i izazivajući divljenje u svakom od nas.
Radno vrijeme izložbe je svakim danom od 9,00 – 19,00 sati. Za posjetitelje je označen i prilaz do Kineskog paviljona, a organizator savjetuje da koristite sljedeće ulaze na Velesajam: Zapad III, Istok III i Jug I. Ući u Zagrebački Velesajam možete i osobnim automobilom, a parking je prvih pola sata besplatan. Svaki sljedeći sat plaća se 5,00 kn.

Foto: Press