fbpx

Hrvatska je komadić raja na zemlji!

Zagreb…

Predstavljena fotomonografija Skriveni biseri hrvatskih županija

Milan Bandić, HrvatskaU velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu, Hrvatska zajednica županija predstavila je svoj izdavački prvijenac – fotomonografiju Skriveni biseri hrvatskih županija – koja na više od 180 stranica objedinjuje već dobro poznate, ali i zanimljive nepoznate informacije o kulturnim, povijesnim ili prirodnim znamenitostima svih hrvatskih županija.
Okupljene je pozdravio gradonačelnik Milan Bandić, a svoj komentar na vrijedno izdanje Zlatko Komadinadali su i dosadašnji predsjednici udruženja koje okuplja sve jedinice područne (regionalne) samouprave u Hrvatskoj: primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić te šibensko-kninski župan Goran Pauk.
– Prošlo je dosta godina od osnutka Hrvatske zajednice županija. Krenuli smo s nekoliko zainteresiranih županija, a danas je to udruga koja okuplja sve županije i Grad Zagreb. Vidjeli ste naše slike, čuli naše pjesme. Svaki kraj ima prekrasnih značajki, a kad prolistate knjigu, shvatite koliko je Hrvatska lijepa. Svakome je njegova zemlja lijepa, ali nama je Hrvatska najljepša – istaknuo je osnivač i prvi predsjednik Hrvatske zajednice županija Zlatko Komadina.
Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk rekao je da je zadaća fotomonografije bila pokazati što sve županije imaju – ljepote, situacije, krajeve.
– Jedna regionalna ljepota sažeta je u ovu knjigu; prekrasan dokument koji stvarno pokazuje da imamo puno toga čim se možemo dičiti. Hrvatska je zaista komadić raja na zemlji, a u tom raju i županije zauzimaju svoje mjesto – naglasio je Pauk.
Svoj pečat stranicama fotomonografije dalo je uredništo sačinjeno od predstavnika svih dvadeset županija i Grada Zagreba radeći na projektu posljednjih osam mjeseci. Listajući ovo izdanje, otkrit ćete kako je Lika dobila ime, koja je županija prva uvela hrvatski jezik u službenu ili pak zašto u svibnju nema vjenčanja u Šibeniku, te tako pobliže upoznati i istražiti pravo malo bogatstvo nenametljivih, a iznimno vrijednih bisera.
Pomnije upoznavanje svih županija Lijepe Naše čitatelja će iznenaditi, obogatiti njegovo znanje i, nadaju se u Zajednici županija, potaknuti ga da krene u potragu za njima. Upravo je to bio cilj i smisao fotomonografije Skriveni biseri hrvatskih županija koja potvrđuje da je Hrvatska komadić raja na zemlji.

Foto: Ivan Šemper