fbpx

In memoriam – Sam Shepard i Jeanne Moreau

U čast…

Zauvijek su nas napustili glumac Sam Shepard i glumica Jeanne Moreau, a na malim ekranima možemo pogledati filmove posvećene glumcima u čast

Sam ShepardNakon što je objavljena tužna vijest da je dvoje velikana filmske umjetnosti napustilo ovaj svijet, Sam Shepard u svojoj 73. godini i Jeanne Moreau u 89. godini, Hrvatska radiotelevizija sinoć je emitirala film in memoriam poznatomu velikanu sedme umjetnosti, najvećemu američkom dramatičaru svoje generacije, Samu Shepardu, a u nedjelju 6. kolovoza emitirat će film in memoriam velikoj francuskoj divi, glumici Jeanne Moreau.
Na Drugome programu Hrvatske televizije sinoć je prikazan Put u svemir (eng. izv. The Right Stuff), drama snimljena 1983. godine. In memoriam: Sam Shepard – Put u svemir gledatelji su reprizno mogli pogledati i danas u 10.57 na Drugome programu Hrvatske televizije.
U središtu je radnje toga filma pokusni pilot Chuck Yeager, kojega glumi Sam Shepard i koji u američkome zrakoplovnom središtu svojim zrakoplovom uspijeva probiti zvučni zid. S njim se natječu i drugi odvažni i ambiciozni letači, odlučni biti najbolji.
Glumac Sam Shepard rođen je 1943. pod imenom Samuel Shepard Rogers III. Proslavio se u svojoj polustoljetnoj karijeri ne samo kao dramatičar, već i kao glumac, pisac, scenarist i redatelj. Između ostaloga, osvojio je Pulitzerovu nagradu za dramu Buried Child 1979. godine i nominiran je za Oscara za ulogu pilota Chucka Yeagera u filmu Put u svemir 1984. godine.
Opasne veze, Jeanne MoreauNapustila nas je i francuska diva, glumica Jeanne Moreau te će Hrvatska radiotelevizija u nedjelju 6. kolovoza na Trećemu programu Hrvatske televizije u 14.20 sati emitirati film Opasne veze in memoriam Jean Moreau.
Drama Opasne veze iz 1959. godine prati profinjeni par, Juliette Merteuil (koju glumi Jeanne Moreau) i Valmonta, uvijek u potrazi za zabavom i uzbuđenjem. Drže se pravila koje zabranjuje zaljubiti se. Valmont ga je prekršio jer se zaljubio u Marianne.
Glumica Jeanne Moreau, jedna od najpoznatijih francuskih filmskih zvijezda, umrla je u dobi od 89 godina. Vjerojatno je najpoznatija po ulozi u filmu Francoisa Truffauta Jules i Jim iz 1962. godine. Dobitnica je mnogih nagrada, među kojima i nagrade za najbolju glumicu, koju je za film Sedam dana… sedam noći dobila 1960. godine u Cannesu.
Filmove koji se emitiraju u počast velikim glumcima moguće je pratiti izravno ili naknadno putem mobitela, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press