fbpx

Jana Haluza: Ispunila mi se velika želja koju doživljavam kao krunu karijere

Čarolija Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije i ove godine na Hrvatskoj televiziji, Jana Haluza

Jedan od najvećih orkestara svijeta, Bečka filharmonija, kao i njegova matična Austrijska radiotelevizija i ove Nove godine priređuju i nude “koncert nad koncertima“.

Becka filharmonija

Tradicionalno, 1. siječnja u 11.15 sati na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1), gledatelji će uz koračnice, galope, polke i valcere započeti prvi dan Nove 2022. godine.

Skladbe omiljenih skladatelja carske Austrije odjeknut će kao i sve ove godine svijetom – s pozornice Zlatne dvorane bečkog Musikvereina.

koncert

Za dirigentskim pultom je treći put u ovoj prigodi maestro Daniel Barenboim (nakon 2009. i 2014.), već više od pola stoljeća jedan od najvećih i najutjecajnijih glazbenika svijeta koji je prošlog mjeseca napunio 80 godina života. Za razliku od prošle godine kada je orkestar u svirao pred praznim gledalištem, a publika je pljeskala iz svojih domova online, ovom prigodom uživat ćemo u prizoru pune dvorane uzvanika i sretnika (s covid potvrdama i maskama) koji su priliku da kupe ulaznice dobili na tradicionalnoj tomboli.

Orkestar ne želi samo svijetu predstaviti vrhunsku izvedbu remek-djela skladatelja 19. stoljeća, već i svijetu odaslati poruku nade, prijateljstva i mira s najljepšim željama u Novoj godini. Ove godine koncert prenosi više od 100 zemalja diljem svijeta.

Koreografiju baletnih brojeva, snimljenih u dvorcu i vrtovima palače Schoenbrunn, prvi put osmišljava aktualni ravnatelj Bečkog državnog baleta, Martin Schläpfer, a za kostime je zaslužan austrijski modni dizajner Arthur Arbesser.

U ritmu polke Nymph Johanna Straussa zaplesat će i bijeli lipicanci Španjolske jahačke škole u Beču. Dokumentarni film u stanci koncerta, čiji je redatelj Georg Riha, posvećen je austrijskim spomenicima pod zaštitom UNESCO-a u povodu 50. obljetnice usvajanja UNESCO-ve konvencije o svjetskoj baštini.

Za cvjetne dekoracije dvorane i podija angažirani su najbolji austrijski cvjećari iz tvrtke Bečki gradski vrtovi.

Jana Haluza

Nakon što su gledatelji HTV-a tridesetak godina uživali u glasu i jedinstvenome stilu komentiranja legendarne Helge Vlahović Brnobić, a potom je tu ulogu preuzela Ivana Kocelj, priliku da gledateljima prenese čaroliju Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije, dobila je ove godine HRT-ova novinarka i urednica Jana Haluza.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo – u godini kada slavim 20. obljetnicu svojega stalnog zaposlenja kao urednica emisija klasične glazbe na HRT-u – preuzeti vodstvo najznačajnijeg koncerta u tom žanru.

Iskreno, to sam sve ove godine potajno i priželjkivala, tako da mi se ispunila velika želja koju doživljavam kao krunu karijere – rekla je Jana Haluza i dodala:

Osobito mi je drago da će tim mojim prvim Novogodišnjim koncertom Bečke filharmonije ravnati upravo moj omiljeni dirigent i pijanist Daniel Barenboim kojega sam imala prigode susresti i intervjuirati prije 10 godina kada je prvi – i zasad posljednji put – posjetio Hrvatsku kao pijanist na Dubrovačkim ljetnim igrama 2012. održavši recital u Atriju Kneževa dvora.

Svi mislimo da su stari plesači posebnost baletnih ansambala u Hrvatskoj, ali da nije sve u mladim godinama baletnih umjetnika, dokazuje i ovogodišnji plesni broj koji ćemo vidjeti tijekom izvedbe valcera “Tisuću i jedna noć” Josepha Straussa Sina, kada će u plesnom broju u bečkom dvorcu Schoenbrunn jedna od solistica biti zrela japanska balerina Yuko Kato.

Radujem se i Baletu bijelih konja u “Polki nimfi” Josepha Straussa gdje ćemo doživjeti umijeće gotovo 500-godišnje tradicije španjolske škole jahanja u Beču, u čemu plešu prelijepi konji lipicanci, čija se jedna ergela zadržala i u našem Đakovu.

Moji kolege i ja s nestrpljenjem iščekujemo idejna rješenja direktora fotografije i redatelja prijenosa Michaela Beyera koji je inače u svijetu zadužen za sve najvažnije TV prijenose i snimanja projekata klasične glazbe, između ostaloga i za prijenose Wagnerovih opera na Svečanim igrama u Bayreuthu – zaključila je komentatorica ovogodišnjeg prijenosa Jana Haluza.

Foto: Press – Renato Branđolica za HRT